Datum:

12.10.2010. 17:04

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 5907 pregleda

Obavezna zimska oprema, ukljucujuci i zimske pneumatike, u Evropi zakonski strogo vazi samo u Finskoj, Sloveniji i podbaltickim drzavama. U navedenim zemljama, u periodu od novembra do februara, moraju se koristiti pneumatici sa zimskim dezenom i smesom (oznaka M+S), pri cemu Finci zahtevaju minimalnu dubinu dezena tri, a ostale zemlje cetiri milimetra…

U Austriji, Italiji i Francuskoj zimski pneumatici moraju se koristiti na putevima prekrivenim snegom, pri cemu u automobilu moraju biti na raspolaganju i lanci za sneg. U Poljskoj i Ceskoj se koriscenje zimskih pneumatika preporucuje, ali nije obavezno, sto vazi i za Svajcarsku.

U Svedskoj i Norveskoj zakonski je obavezna upotreba zimskih pneumatika u navedenom periodu, ali to ne vazi za vozila sa stranim registarskim tablicama. U Belgiji, Holandiji i Luksemburgu, ne postoji nikakva obaveza koriscenja zimskih pneumatika, ali se preporucuje u planinskim predelima.

Izvor: Automagazin

1 komentar
  1. vlax

    da ja zivim u svajcarskoj,ali moram reci da ako se napravi neka nezgoda,osiguranje ne preuzima nikakvu odgovornost,bez obzira dali je put pod snegom ili nije,naime zimske gume su od drugacije smese matrijala nego letnje,tako da su zimske gume preporucljive jer su jako jeftine u odnosu na auto za koji osiguranje ne preuzima stetu.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)