Datum:

29.08.2017. 10:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Ekolozi strepe da će u Srbiju stići “zagađivači” na četiri točka, jer bogate zemlje Evrope zakonima “proteruju” sa svojih drumova automobile sa dizel motorima, a saobraćajni stručnjaci kažu da bi to podmladilo naš vozni park. Odluka moćnih zemalja Evrope pokrenula je “priče” o novoj najezdi “krševa” na naše auto-placeve, pa se tako barata i sa cifrom od 300.000 dizelaša koji bi u narednim godinama pristigli u Srbiju iz Nemačke i Švajcarske.

– U Nemačkoj ima registrovanih više od 45 miliona automobila a dizel vozila zauzimaju 31 odsto, a teško je reći koliki bi broj mogao da završi na našim drumovima – kaže Dragan Škrnjić, predsednik Eko-kluba Srbija organizator “Tesla relija” ekoloških vozila.

Evropa žuri da na razne načine zaštiti veoma ugroženu životnu sredinu, pa će veliki broj tih vozila završiti i u Srbiji. Ipak, bez obzira na upozorenja ekologa, uvoz tih polovnjaka značajno bi podmladio naš vozni park, čiju starost profesor Saobraćajnog fakulteta dr Milan Vujanić procenjuje na 17 godina.

– Mi, nažalost, nemamo mogućnost da kupujemo veći broj novih vozila pa bi tako ova, polovna, sa Zapada, bolje održavana i novija nego naša, značajno uticala na celokupni vozni park – kaže Vujanić.

U Srpskoj asocijaciji uvoznika novih vozila i delova ističu da niko nije protiv uvoza polovnih vozila, ali smatraju da bi neki red morao da se zna.

– Ova situacija nalaže zaštitne mere koje Srbija treba da preduzme dok još ima vremena i na taj način predupredi ekološku štetu koja je u najavi – smatraju u ovoj asocijaciji. Već nekoliko meseci upozoravamo na pogubnost nekontrolisanog uvoza polovnih vozila i njihovog štetnog uticaja na ekološku “čistoću”. Pomenute države proteruju iz svojih gradova sve što nije standard “evro 6” a mi ne preduzimamo ništa u smislu zaštite.

Foto: Tanjug, D.Peternek/Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)