Datum:

28.08.2013. 10:23

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5070 pregleda

Velika kriza u evropskoj automobilskoj industriji, koja je uzrokovala pad prodaje vozila i primorala proizvođače da preuzmu velike gubitke i smanje proizvodnju, čini se da je dotakla dno – izjavio je nedavno Stefan Odel, izvršni direktor američkog „Forda“ za Evropu.

– Pokazatelji nam govore da je tržište automobila u evrozoni prestalo da tone i da počinje da pokazuje znakove stabilnosti. Na evropskom tržištu naredne godine trebalo bi da se poveća proizvodnja vozila – izjavio je Odel.

Zanimljivo je da cveta tržište polovnih automobila, iako su i dalje najveći kupci vozila zemlje Istočne Evrope. Velika potražnja je registrovana i u najjačim evropskim ekonomijama, koje, naravno, takođe posrću pod bremenom krize.

I dok u razvijenim zemljama prođu imaju samo „polovnjaci“ sa evro 4 i 5 motorima, zbog visokih poreza na zagađivanje okoline, vozila sa evro 3 motorima završavaju u manje razvijenim zemljama, poput Srbije.

Ipak, smatraju analitičari, uprkos tome što je stopa nezaposlenosti u evrozoni od 12,2 odsto izuzetno visoka, pa čak i „bez presedana“, većina znakova ukazuje na oporavak tržišta novih automobila.

Godišnji tempo prodaje automobila u Evropi trenutno iznosi 13,5 miliona jedinica, što je znatno ispod 18 miliona prodatih jedinica u 2007. godini.

„Ford“ je u Evropi izgubio 462 miliona dolara u prvom tromesečju, što je, međutim, neutralisano profitom od 2,4 milijarde dolara ostvarenim u Severnoj Americi.

Prema rečima Odela, „Ford“ je postigao dogovor sa sindikatima o zatvaranju dva postrojenja u Britaniji i jednog u Belgiji, a očekuje se da će ove tri fabrike, koje čine oko 18 odsto „Fordovog“ kapaciteta u evrozoni, biti zatvorene naredne godine.

U okviru programa restrukturiranja poslovanja, „Ford“ će proizvesti naredni model „mondeo“ u Valensiji.

Olakšice Rusima

„Ford“ i njegovi partneri nalaze se usred procesa otvaranja tri nove fabrike u Rusiji, gde je Vlada omogućila subvencije potrošačima za kupovinu novih i jeftinih vozila, što su oblasti gde je „Ford“ relativno jak.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)