Datum:

04.02.2014. 10:10

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3016 pregleda

Rigorozni kreš test NCAP je odlučio da sprovede istraživanje o najpopularnijim malim automobilima koji se proizvode i prodaju u Indiji i svih pet odabranih modela su na testu frontalnog sudara pri brzini od 64km/h dobili nula zvezdica u kategoriji zaštite odraslih putnika.

Testirani modeli su najprodavaniji u Indiji: Suzuki-Maruti “Alto 800”, Tata “Nano”, Ford “Figo”, Hjundai “i10” i Folksvagen “Polo”.

Kombinovana prodaja ovih pet modela predstavlja čak 20 posto svih novih automobila prodatih u Indiji prošle godine.

NCAP je za testiranje odabrao osnovne modele svih automobila što je značilo da nijedan nije imao ugrađene vazdušne jastuke, a povodom negativnih rezultata, predsednik NCAP-a, Maks Mosli je rekao: “Indija je sada veliko globalno tržište i produkcija malih automobila cveta, pa je zabrinjavajuće videti nivo bezbednosti koji je 20 godina iza onog koji je već standardan u Evropi i Severnoj Americi. Loš strukturalni integritet i nepostojanje vazdušnih jastuka izlaže kupce ovih automobila velikom riziku i oni imaju prava da znaju šta dobijaju kupovinom jednog od ovih modela”.

Kod Suzuki-Marutija, Tata “Nano”-a i Hjundaija struktura samog vozila je toliko neadekvatna da ugrađivanje vazdušnih jastuka ne bi značajno povećalo bezbednost prilikom frontalnog sudara.
Kod Forda i Folksvagena je struktura ostala stabilna pa bi ugradnja vazdušnih jastuka omogućila veću zaštitu putnicima na prednjem sedištu.

Nakon ovih testova, Folksvagen je odlučio da povuče “Polo” bez vazdušnih jastuka u Indiji pa je sada standardan model sa dva jastuka koji je na istom testu dobio 4 zvezdice za bezbednost.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)