Datum:

21.02.2014. 22:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3781 pregleda

Francuski proizvođač automobila Pežo Sitroen saopštio je da je prošle godine prepolovio gubitke i najavio spajanje sa kineskom kompanijom Dongfeng i francuskom državom, što označava kraj za jednu od najstarijih francuskih industrijskih dinastija.

Prema akcionarskom ugovoru Pežo Sitroen će prikupiti najmanje tri milijarde evra novog kapitala putem emisije novih akcija, prenosi Frans pres.

Posrnula francuska grupacija, koja računa na kinesko tržište i novu hibridnu tehnologiju zasnovanu na komponenti kompresovanog vazduha, predstavila je najveći dosadašnji iskorak u svojoj strategiji za izlazak iz krize zbog koje se našla na ivici propasti.

Neto gubici Pežoa su prošle godine iznosili 2,3 milijarde evra, što je međutim duplo manje u odnosu na gubitak od pet milijardi evra iz 2012. godine.

Investitori su pozdravili vest o manjim gubicima Pežoa, zbog čega su akcije grupacije skočile za 7,88 odsto na 13,46 evra.

Kako navodi Frans pres, Pežo Sitroen je tako brzo trošio svoja sredstva da je francuska vlada postala zabrinuta za njegov opstanak, ali je želela da obezbedi da kompanija ostane pod francuskom kontrolom.

Prema najnovijem ugovoru, francuska država i kineska kompanija Dongfeng Motors uložiće po 800 miliona evra u francusku automobilsku kompaniju PSA Pežo Sitroen, pri čemu će im pripasti udeo od po 14 odsto u PSA.

Vlasnički udeo porodice Pežo – koja kontroliše kompaniju od osnivanja 1810. godine, kada je proizvodila mlinove za kafu i bicikle – biće smanjen sa 25 odsto na isti udeo koji će pripasti francuskoj vladi i kineskoj kompaniji, odnosno 14 odsto.

Izvor: Tanjug/Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)