Datum:

26.02.2011. 14:30

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 12946 pregleda

Novosađaninu Marku G. nedavno je obijen automobil, međutim, kradljivac nije dirao stvari iz vozila, već je odneo samo tablice. Slučajevi krađe tablica česta su pojava u Novom Sadu, gde godišnje nestane oko 300 tablica, od kojih se najmanje 200 koristi prilikom vršenja težih krivičnih dela poput razbojništava, provala i preprodaje automobila.

“Dok su obijali auto, razbojnici su polupali stakla, ali su mi odnete samo tablice, što je i bio glavni cilj lopova. Nisu odneli stvari i ruksak, koji se u tom trenutku nalazio na zadnjem sedištu. Odmah sam krađu prijavio policiji da bih sprečio dalju zloupotrebu”, kaže Novosađanin Marko G. i dodaje da su lopovi verovatno razbili staklo da bi odvukli pažnju. Sugrađanka Marija K. imala je slično iskustvo, ali su s njenog Punta odneti i brisači i tablice.

“Kada sam ujutro došla na posao, videla sam da na Puntu nedostaju tablice i brisači, a automobil nije bio obijen. Odmah sam krađu prijavila policiji jer sam pretpostavljala da će tablice biti korišćene za neke nedozvoljene radnje”, kaže Novosađanka. Da ovo nisu jedinstveni slučajevi nestanka tablica, već da su te sitne krađa planirane zbog ozbiljnijih krivičnih dela, potvrđuju u novosadskoj Policijskoj upravi.

“Pojava kradenih tablica svuda je aktuelna, kako u našem gradu tako i u Srbiji. Prošle godine bilo je 304 prijavljenih slučajeva pokradenih tablica, od čega je oko 100 prijava nestanka samo jedne tablice koju vozači izgube na putu. Ukradene tablice obično se koriste za razne vrste kivičnih dela, ali i preprodaje i izvoza i uvoza automobila”, kaže Rade Matijević, inspektor u odeljenju motornih vozila.

Prema njegovim rečima, lopovi tablice stavljaju na ukradena vozila kako bi dobili na vremenu jer se krađe tablica ne prijavljuju tolikom brzinom koliko krađa automobila.

“Tablice se kače na kradene automobile koji se potom prodaju, ali i na automobile koji se izvoze na mađarsko tržište i područje Bliskog istoka. One se još koriste i za uvoz vozila iz Nemačke i drugih zemalja. Postoje osobe koje vrše prevare tako što kupe auto u inostranstvu za malo novca, uvezu ga na naše tržište, falsifikuju dozvolu i isprave, stave ukradene tablice i prodaju vozilo po mnogo većoj ceni. Osim toga, tablice se stavljaju i na automobile kojima se ide u razne pljačke, obijanja, krađe i otimačine. Kamere snime automobil, a kada proverimo tablice, utvrdimo da su ukradene i tada je teško ući u trag automobilu koji su koristili počinioci”, kaže inspekor Matijević.

Kada se policiji prijavi krađa tablica, pravi se zapisnik, a tablice se ubacuju u interni informacioni sistem policijske uprave da bi se sprečila njihova zloupotreba.

Sitna krađa, a velika šteta

Automobilske tablice su male vrednosti i to se tretira kao sitno delo krađe, ali građani moraju imati u vidu da se one koriste za velike prestupe i čim primete nestanak, treba da budu savesni i odmah obaveste policiju o tome, kaže Rade Matijević.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)