Datum:

11.11.2012. 17:59

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 8400 pregleda

Učestala slika iz brojnih akcionih filmova u kojima lopovi prespajanjem žica ispod upravljača kradu automobil izgleda da polako postaje stvar prošlosti. Ne zato što se reditelji i producenti ne slažu sa pojavom kriminala u svojim filmovima, već zato što su se vremena promenila. Ova vrsta kriminala, poznata kao “krađa nasilnim paljenjem” decenijski je simbol za krađu automobila.

Istraživanje koje je sprovela britanska osiguravajuća kuća “LV” pokazalo je da je tek jedan od pedeset ukradenih automobila otuđen na pomenut način. Do pre pet godina, pak, na taj način izvršena je petina od ukupnog broja krađa automobila.

Isto istraživanje pokazalo je da je krađa ključeva, a kasnije i samog vozila, u ovom trenutku najučestaliji metod krađe. Podaci pokazuju da su dve trećine krađa od ukupno 150.000, koliko ih ima u Velikoj Britaniji svake godine, izvršene na ovaj način. Zanimljivo je da u čak 40% slučajeva ključevi od automobila budu ukradeni iz same kuće vlasnika.

To se odrazilo i na smanjenje vremena potrebnog da se ukrade vozilo, sa nekadašnjih 60, na sada prosečnih 10 sekundi, što navodi na zaključak da su se se ugradnjom savremenih sistema zaštite u automobile lopovi preorijentisali na puku krađu ključeva, sa klasičnog nasilnog ulaska u vozilo.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)