Datum:

15.07.2020. 9:07

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Vratili smo maske na lice, ponovo se strogo pridržavamo pravila koja su važila tamo negde u martu i aprilu kada nas je korona prvi put zapljusnula i izmenila nam živote i navike.

Ali da li smo zaboravili da dezinfiukujemo i automobile?

Zato smo mi tu da podsetimo. Automobil treba dezinfikovati što češće i što temeljinije, pogotovo što i sada kao i na početku epidemije malo toga znamo o tome gde se zadržava virus. Da li na plastici duže, metalu kraće, šta je sa kožom, tkaninom…Da li auto koji stoji na suncu UV zraci dezinfikuju ili ne, da li uključiti klimu ili ne…

Zato je najbolje da uradimo ono što je do nas i održavamo sopstveno vozilo što bezbednijim.

Materijali u unutrašnjosti vozila su različito otporni na razne vrste tečnosti i sprejova za dezinfekciju koji mogu da se nabave u prodavnicama auto-opreme. Ali, kako je većina tih sredstava poprilično skupa, mi ćemo vam dati par saveta koji ne iziskuju dubok džep.

Prvo i najvažnije je oprati temeljno automobil. Sasvim dovoljno je da odgovarajućom krpom, sunđerom, natopljenim deterdžentom za pranje sudova prebrišete sve površine ali sa tač-skrin ekranom treba biti oprezan. Naime, proizvođači automobila savetuju da se tač-skrin ekrani čiste samo mekanom, vlažnom krpom da se ne bi oštetio zaštitni sloj. Mi savetujemo blag rastvor deterdženta za sudove, mikrofiber krpu i samo ovlaš da pređete preko ekrana.

Za ostale delove automobila delotvoran je i alkohol, ali umesto etil alkohola bolji je izopropil alkohol. Sada ga već nije toliko teško naći. Naime, ova vrsta alkohola je ona koju preporučuju proizvođači automobila za čišćenje jer plastika, razne vrste kože, metala se i testiraju na ovu supstancu.

Ukoliko nemate izopripil, probajte sa običnim alkoholom, ali ako vam je volan od kože, ili sedišta, probajte sa jednom kapi prvo da vidite da slučajno ne izaziva neke promene.

Savet je i da pre ulaska u vozilo naprskate brave alkoholom, a da u kolima, pri ruci imate neku zgodnu kutijicu, priručnu kesu u koju ćete odložiti ili baciti rukavice, masku.

Preporučuje se pranje kola mlazom pod pritiskom bar dva puta nedeljno, pogotovo ako vozilo garažitrate!

(Foto: “Depozit”)

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)