Datum:

12.11.2012. 13:49

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4664 pregleda

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić najavio nove projekte i podsetio dokle se stiglo sa poslom na već postojećim gradilištima. Inđija je primer koliko je važna saobraćajna infrastruktura.

Planirana je izgradnja auto-puta od Negotina preko Zaječara, Niša, Prištine i Peći do granice sa Albanijom i to bi mogao da bude novi evropski koridor – rekao je ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

On je naveo da je u Strategiji razvoja saobraćaja Srbije do 2027. godine, koja je usaglašena sa Evropskom unijom, već planirana izgradnja tog putnog pravca kroz Srbiju, jer bi to bilo ekonomski opravdano.

Ministar je naglasio da se na Kosovu i Metohiji već gradi auto-put od Prištine ka Peći, ali ne i deo od Prištine prema Merdarima. 

– Trasom novog auto-puta do bugarskog grada Vidina, bio bi povezan Koridor 10 (K-10) sa Koridorom 4 (K-4) kod granice Srbije sa Bugarskom i Rumunijom i ta saobraćajnica bi, prema svim evropskim standardima, mogla da bude novi putni koridor – istakao je ministar saobraćaja i ocenio da je premijer Ivica Dačić praktičan čovek i zna program razvoja saobraćaja Srbije.

Mrkonjić je podsetio da se od poprečnih auto-puteva, koji treba da povežu koridore u Srbiji, planira i izgradnja auto-puta Pojate – Preljina i auto-puteva koji bi povezali Novi Sad, Rumu, Šabac i Zvornik.

– Ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu, a posebno putnu, ima ogroman značaj za Srbiju – istakao je Mrkonjić dodajući da je ranije bilo puno polemika i oko izgradnje K-10 u zemlji, ali da je Inđija najbolji primer koliko je važna saobraćajna infrastruktura, jer je ovaj grad uspeo da privuče dosta stranog kapitala zato što se nalazi na putnom i železničkom K-10 i Dunavu, koji je Koridor 7.

Mrkonjić je dalje izneo da je u železničkom saobraćaju na K-10 u punom zamahu izgradnja dve velika objekta – novi Žeželjev most u Novom Sadu i most preko Velike Morave kod Ćuprije.

On je takođe ocenio da se “Kineski most” preko Dunava između Zemuna i Borče u Beogradu gradi odličnom dinamikom.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)