Datum:

05.10.2012. 10:37

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4565 pregleda

Srbija je predložila kineskoj Eksim banci uslove za kredit od 850 miliona evra, koji su prihvatljivi za našu zemlju. Kako saznaju „Novosti“ predlog Vlade Srbije je godišnja fiksna kamata najviše do 2,5 odsto, period u kojem bi se povlačio novac je pet godina, koliki je i predloženi grejs period. Za srpsku stranu prihvatljivo je da kredit bude odobren na 20 godina.

Vlada Srbije formirala je radnu grupu čiji je zadatak da proceni inicijalne ponude kineskih kompanija za deonice Koridora 11 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, za koje će iz kredita izdvojiti 300 miliona evra. Tender za ove dve deonice Koridora 11 neće biti raspisan, jer će se posao odraditi po međudržavnom sporazumu Kine i Srbije. Učešće domaće operative na ovom projektu biće minimum 49 odsto.

U planu Vlade je izgradnja kompletnog auto-puta od Beograda do Boljara odnosno granice sa Crnom Gorom u dužini od 267 kilometara. Za deonicu Novi Beograd – Surčin – Obrenovac u dužini od 25 kilometra razmatra se inicijalna ponuda kineske kompanije „Čajna Šandong internešenel“ za koncesiju.

– Za deo od Obrenovca do Uba u dužini od 26 kilometara Kina namerava da aktivira specijalnu kreditnu liniju namenjenu finansiranju projekata u zemljama centralne i istočne Evrope, po preferencijalnim uslovima sa kineskim izvođačem i srpskim podizvođačima – kaže za „Novosti“ Miodrag Jocić, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva.

– Postoji idejni projekat, eksproprijacija nije rešena, ali je novac za otkup svih parcela obezbeđen rebalansom budžeta. Deonica od Uba do Lajkovca od 12,5 kilometara je u izgradnji i finansira se iz budžeta. Od Lajkovca do Ljiga put u dužini od 24 kilometra finansiraće se iz kredita Kine i novac za eksproprijaciju obezbeđen je iz rebalansa.

Od Ljiga do Preljine (40 kilometara) radove izvodi azerbejdžanski „Azvirt“ na osnovu međudržavnog ugovora, a ukupna investicija je vredna 308 miliona evra. „Koridori Srbije“ treba da okončaju eksproprijaciju na oko 30 odsto trase. Očekivani početak radova punim kapacitetom je najkasnije za dve nedelje.

Preljina – Boljare

Za deo auto-puta od Preljine do Požege u dužini od 40 kilometara postoji idejni projekat i za taj deo postoji interesovanje potencijalnih koncesionara – austrijskog „Pora“, kineskog CRCC i grčkog „Dži end Pi“. Ove kompanije zainteresovane su i za koncesionu gradnju 100 kilometara auto-puta od Požege preko Peštera do Boljara.

Autor: T. Spalević, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)