Datum:

16.12.2015. 16:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2873 pregleda

Na južnom kraju Koridora 10, najznačajnije putne saobraćajnice, gde se nazire kraj radova. Uz asfaltiranje auto-puta, radnicima ostalo još probijanje dva tunela i okončanje izgradnje 41 mosta.

Sledeća letnja sezona mogla bi biti poslednja u kojoj će turisti koji letuju u Grčkoj, umesto vijugavim putem kroz Grdeličku klisuru, do grčke obale stizati auto-putem. Do marta 2017. trebalo bi da bude potpuno završen Koridor 10. Da bi na celom putu ka Makedoniji saobraćaj krenuo u šest traka, potrebno je da se završi asfaltiranje još 39,9 kilometara auto-puta, da se probiju dva tunela i okonča izgradnja 41 mosta.

Naša ekipa je sa inženjerima “Koridora Srbije” obišla deonicu od Grabovnice do Levosoja i uverila se da se konačno nazire kraj ovog velikog posla. Na početku južnog kraka angažovana je grčka kompanija “Terna”, a planirano je da se radovi okončaju sredinom sledeće godine.

– Put dužine 5,6 kilometara čini i 10 mostova koji su već izgrađeni, kao i dva nadvožnjaka – priča nam Darko Šubarević, zamenik šefa projekta “Jug”.

– Pored auto-puta proteže se i 3,7 kilometara alternativnog puta na kojem se neće naplaćivati putarina.

Put nastavljamo novoizgrađenom levom trakom, dok su sa desne strane u toku radovi. Nazire se i potporni zid od gabiona čija struktura podseća na žičane korpe napunjene kamenjem. Postavljen je da bi “pridržao” brdo iznad saobraćajnice. Prolazimo i preko nove petlje Grdelica i idemo sve do kraja ove deonice odakle počinje sledeća, duga 6,11 kilometara, do tunela Predejane.

– Ovaj deo predstavlja veliki izazov za projektante i izvođače, s obzirom na konfiguraciju terena, blizinu pruge i reke, kao i na postojeći put, koji će otvaranjem auto-puta postati alternativni – objašnjava Šubarević. – Projektant je predvideo osam mostova, od kojih četiri prelaze Južnu Moravu.

Dok idemo ka Vladičinom Hanu, s magistralnog puta u daljini se vidi početak tunela Predejane, od 1.073 metara.

– Radovi su u završnoj fazi probijanja cevi, i do sada je probijeno oko 850 metara – kaže Šubarević. – Izlazak iz tunela označava početak nove deonice do Caričine doline, na kojoj preostaje izgradnja još devet mostova.

eko-mapaNa dužini od jednog kilometra magistralni put će biti izmešten zbog “poklapanja” sa auto-putem, i sa leve strane se već naziru obrisi nove lokalne saobraćajnice. Na deonici od Caričine doline do Vladičinog Hana u toku su intenzivni radovi. Neimari imaju zadatak da izmeste prugu u dužini od 1.200 metara, a na deonici do tunela Manajle dugoj 6,7 kilometara predstoji izgradnja i sedam mostova. Na ćupriji “Južna Morava 1” je kao u košnici, jer su u toku radovi na betoniranju završnih ploča. I most “Južna Morava 2” se uveliko gradi, a ova građevina ima “zadatak” da savlada alternativni put, reku, regionalni put i prugu.

Posle budućeg vijadukta i galerije duge 325 metara, vidi se most preko Kozničke reke od 180 metara s kojeg će se direktno ulaziti u tunel Manajle. Posle njega nailazi deo trase do Vladičinog Hana dužine šest kilometara, gde radove izvode španske kompanije “Azvi” i “Rubau”. Trasa se savladava mostovima, od kojih najduži imaju 644 metra i 500 metara.

Deonica od Vladičinog Hana do Donjeg Neradovca dužine 26,3 kilometra, gde je izvođač grčka kompanija “Terna”, a čija izgradnja se finansira iz kredita Svetske banke, završena je i puštena u saobraćaj 28. novembra. Sledeća deonica od ovog mesta do Srpske Kuće otvorena je pre dve godine, kao i deo auto-puta od Levosoja do granice s Makedonijom. Do povezivanja u punu autoputnu trasu na južnom kraku deli nas još osam kilometara, preko kojih bi asfalt trebalo da pređe u narednih godinu dana.

Najduži tunel u Srbiji

Sa 1.808 metara Manajle će biti najduži tunel na Koridoru i uopšte u Srbiji – navodi zamenik šefa projekta “Jug”. – Počeli su radovi sa obe strane na po dva napadna mesta. Do sada je probijeno 1.100 metara.

Trećina posla

Sektor Jug na Koridoru 10 dug je 95,7 kilometara – objašnjava Šubarević. – Prostire se od Grabovnice do granice s Makedonijom. Do sada su otvorene deonice od Vladičinog Hana do Donjeg Neradovca u dužini od 26,3 kilometra, deonica od Donjeg Neradovca do Srpske kuće od osam kilometara, kao i od Levosoja do granice s Makedonijom u dužini od 21,5 kilometara. Ostaje da se okonča izgradnja još 39,9 kilometara auto-puta na južnom kraku Koridora 10.

Autor: Z. Radović, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)