Datum:

22.07.2018. 21:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Evropska unija priprema spisak američkih proizvoda na koje bi mogla da uvede carine ukoliko SAD primeni nove kaznene takse za automobile iz EU, rekla je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom.

“Pripremamo zajedno sa zemljama članicama spisak kontra mera i to smo jasno preneli našim američkim partnerima”, rekla je Malmstrom i navela da je spisak još u pripremi ali da se sastavlja na isti način kao što je bilo za čelik i aluminijum.

Ona je dodala da bi moguće američko uvodjenje taksi na vozila iz EU predstavljalo “katastrofu”.

Evropska unija uvela je krajem juna carine na američku robu kao odgovor na odluku Vašingtona da se nametnu carine ;na uvoz aluminijuma i čelika iz Evrope od 10 odnosno 25 odsto. Dodatne carine uvedene su, izmedju ostalog, na tipično američke proizvode kao što su motocikli, puter od kikirikija, burbon, džins odeća kao i na različite poljoprivredne proizvode.

Posle toga je predsednik SAD Donalda Tramp zapretio da će uvesti carine do 20 odsto na uvoz vozila iz EU.

Malmstrom će ići zajedno sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom 25. jula u Vašington s cijem da se nadju rešenja za komercijalne tenzije s SAD i ostvari napredak na “uzajamno pozitivnoj trgovinskoj agendi”.

Predvidjeno je da se Junker u Vašingtonu sretne s Trampom.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)