Datum:

08.01.2018. 10:42

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Za reformu Javnog preduzeća “Putevi Srbije”, koje bi trebalo da se transformiše u Agenciju za javne puteve, biće zadužena konsultantska kuća “Dilojt” – saznaju “Novosti”. Ova kompanija izabrana je na konkursu koji su sproveli “Koridori Srbije”. Transformacija “Puteva” je deo projekta reforme putnog sektora u Republici Srbiji, za koji su sredstva izdvojena iz zajma Svetske banke. Ova konsultantska kuća bi trebalo da do 30. juna ponudi rešenja za reformu putnog sektora, a za ove usluge će dobiti 1,6 miliona evra.

U “Koridorima Srbije”, za naš list, kažu da će zadatak konsultanta biti da na osnovu analize zakona u Srbiji i horizontalne i vertikalne funkcionalne analize “Puteva”, predloži najbolje rešenje i plan transformacije.

– Jačanje administracije i upravljanja u putnom sektoru, prema ugovoru, obuhvata horizontalnu i vertikalnu funkcionalnu analizu JP “Putevi Srbije” i predloge za promenu organizacione strukture kako bi se dovelo do potpuno funkcionalne i autonomne javne agencije za puteve – objašnjavaju u “Koridorima”. – Jedan od zadataka je i upravljanje ljudskim resursima, pravljenje tzv. GIS karte putne mreže, analiza prihoda i sistema naplate putarine, kao i upravljanja imovinom.

Pod lupom konsultanata će, kako saznajemo, biti i troškovi, uključujući ugovore o održavanju i ugovaranje održavanja na osnovu performansi. Analiziraće se i sistem elektronske naplate putarine. U “Koridorima” napominju da će se u zavisnosti od dobijenih rezultata za svaki od zadataka i njihovoj prihvatljivosti za sve učesnike na projektu, realizovati i transformacija “Puteva”.

Konsultanti će predložiti redosled aktivnosti i plan reforme, a on mora biti prihvaćen i od strane komisije imenovane ispred resornog ministarstva i Vlade Srbije.

O reformi “Puteva Srbije” se priča već godinama, a sugestija Međunarodnog monetarnog fonda je bila da se ovo preduzeće pripoji “Koridorima Srbije”. Od toga se, zasada, odustalo. Jedna od ideja je bila i da se sektor naplate putarine izmesti iz “Puteva” i da postane samostalno preduzeće. Stručnjaci tvrde da bi razlog za pretvaranje “Puteva” u agenciju mogao biti u načinu finansiranja.

U minusu

Javno preduzeće “Putevi Srbije” osnovano je u decembru 2005. godine. Ima 1.553 zaposlenih. U finansijskom izveštaju za 2016. godinu prikazan je gubitak od 13,1 milijardu dinara. Prihodi iz budžeta Srbije u vidu subvencija su bili osam milijardi dinara, dok su od naplate putarine, taksa i ostalih sopstvenih prihoda “ubrali” 18 milijardi dinara.

Foto: D. Dozet, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)