Datum:

07.09.2012. 16:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6672 pregleda

I dok “Folksvagen” planira uvećanje proizvodnje, dotle ostali proizvođači automobila imaju velike muke zbog praznih proizvodnih pogona usled smanjene tražnje. Zbog toga je nekoliko renomiranih proizvođača uputilo apel “solidarnosti” nemačkoj automobilskoj grupaciji da ne proširuje svoje kapacitete, što je očigledan znak da se automobilskoj industriji ne piše dobro, odnosno njenom većem delu, jer malo je verovatno da će “Folksvagen” sa 23,9% evropskog tržišta prihvatiti sugestije kompanija koje se bore za opstanak.

Iza potpisa stoje “Fijat”, “Pežo-Sitroen”, “Reno” i “Opel”, koji u Briselu lobiraju da se smanje kapaciteti u auto industriji, ali i barijere koje sprečavaju zatvaranje fabrika i otpuštanje radnika.

Za razliku od većine “Folksvagenovih” pogona, koji rade uobičajeno, “Fijatova” fabrika u Napulju bila je zatvorena do 31. avgusta, a francuski “Pežo” planira da otpusti čak 14.000 radnika, u nameri da amortizuje gubitak od 819 miliona evra u prvoj polovini godine.

Dodatni problem ovim kompanijama predstavljaju i jeftini automobili iz Azije, pa je i pored velikih prodajnih popusta zabeležen gubitak od 789 evra po automobila kod “Pežoa” i 142 evra kod “Fijata”.

I dok ostali strepe od konkurencije iz Azije, dotle “Folksvagen” tamo najviše i prodaje, pa i ne čudi što u proseku zarađuje po 916 evra po prodatom automobilu. Ogranci poput “Audija” i “Poršea” su još uspešniji i od svake prodaje ostaje im 4.242, odnosno 16.826 evra!

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)