Datum:

10.03.2017. 10:42

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Na 87. Internacionalnom sajmu automobila u Ženevi, kompanije Italdizajn (Italdesign) i Erbas (Airbus) predstavile su Pop.Up, prvi modularni, u potpunosti električni i ekološki koncept prevoznog sistema koji je dizajniran da smanji saobraćajne gužve u megalopolisima. Pop.Up predviđa sistem za multimodularni prevoz koji u potpunosti koristi i kopneni i vazdušni prostor. 

Ovaj koncept rezultat je zajedničkog promišljanja kompanija Italdizajn i Erbas o načinu na koji treba odgovoriti na izazove mobilnosti megalopolisa, koji postaju jedno od najbitnijih pitanja putnika širom sveta. Kako će se prema projekcijama saobraćajne gužve izrazito povećati do 2030. godine, pomenute kompanije odlučile su da kombinujući svoju inženjersku stručnost odgonetnu kako postići održiv, modularan i multimodalan urbani sistem mobilnosti, što je dovelo do Pop.Up koncepta. 

Koncept Pop.Up sistema sastoji se iz tri elementa:

  • Platforma sistema veštačke inteligencije koja, bazirajući se na informacijama korisnika, upravlja putovanjem nudeći nekoliko alternativnih scenaria korišćenja, što omogućuje besprekorno iskustvo putovanja;
  • Vozilo oblikovano kao putnička kapsula dizajnirana tako da može biti upotrebljena u kombinaciji sa jednim od dva različita modula sa električnim pogonom (modul za drumski prevoz, modul za vazdušni prevoz). Drugi vidovi javnog prevoza (npr. vozovi)takođe mogu koristitiPop.Up kapsulu;
  • Interfejs modul koji komunicira sa korisnicima u potpuno virtuelnom okruženju.

Pop.Up sistem teži da putnicima uštedi vreme, kroz fleksibilan i prilagodljiv način transporta u gradskim sredinama, predstavljajući novi, na korisnika fokusiran koncept transportnog sistema.

Pop.Up vozilo kombinuje fleksibilnost malog drumskog vozila sa dva sedišta i slobodu i brzinu VTOL letelice, na taj način spajajući automobilizam i avijaciju.

Način funkcionisanja Pop.Up sistema je jednostavan. Putnici planiraju svoje putovanje i rezervišu ga putem praktične aplikacije. Sistem, u zavisnosti od tajminga, gužve u saobraćaju, troškova, zahteva za deljenu vožnju, automatski predlaže najbolje transportno rešenje i spaja putničku kapsulu na modul za drumski prevoz, modul za vazdušni prevoz ili na drugo transportno sredstvo u skladu sa željama i potrebama putnika.

U srži koncepta nalazi se kapsula dizajnirana da smesti putnike. Njen karbonski monokok dug je 2,6, visok 1,4 i širok 1,5 metara. Kapsula se jednostavno transformiše u gradski automobil spajanjem sa modulom za drumski prevoz koji radi pomoću baterije i koji karakteriše karbonska šasija. 

Za megalopolise sa velikim gužvama u saobraćaju, kapsula se diskonektuje sa modula za drumski prevoz i spaja sa modulom za vazdušni prevoz dimenzija 5 puta 4,4 metra, koji pokreće osam koksijalnih rotora. U ovoj kombinaciji Pop.Up postaje urbano samopilotirajuće vozilo, kojim se od tačke A do tačke B stiže efikasno izbegavajući zakrčenost saobraćaja.

Kada putnici stignu do svog odredišta, moduli i kapsula se samostalno vraćaju do mesta predviđenog za punjenje i čekaju sledećeg korisnika.

Zahvaljujući mogućnosti kombinovanja kapsule sa drugim sredstvima javnog prevoza Pop.Up nudi besprekorno iskustvo putovanja. Korisnik može ostati u kapsuli tokom celog putovanja, ne mora brinuti o prebacivanju sa jednog moda putovanja na drugi i stoga može uživati u prevozu uz interakciju između kapsule i urbanog okruženja.

Kompanija Erbas aktivno razvija nekoliko radikalnih koncepata koji će doprineti smanjenju saobraćajnih gužvi. „Dodavanje treće dimenzije besprekornim multimodalnim mrežama transporta će nesumnjivo unaprediti način na koji živimo i na koji dolazimo od tačke A do tačke B“, izjavio je Matijas Tomsen (MathiasThomsen), generalni menadžerodeljenja za a mobilnost u urbanom vazdušnom saobraćaju kompanije Erbas.„Uspešnost dizajniranja i implementacije rešenja koja će funkcionisati kako na tlu tako i u vazduhu zahteva zajedničko promišljanje automobilske i avio industrije, uz koordinaciju sa lokalnim organima nadležnim za infrastrukturu i regulatorni okvir. Kompanija Italdizajn, sa svojom dugom tradicijom dizajna vozila, izuzetan je partnerna ovom jedinstvenom projektu.”

„Italdizajn je servisna kompanijakoja pruža usluge i rešenja u oblasti mobilnosti zainteresovanim stranama širom sveta. U naš DNK duboko je ukorenjena želja za potragom za budućim najnaprednijimrešenjima“, rekao je izvršni direktor kompanije Italdizajn Jorg Astaloš (Jorg Astalosch). „Danas su automobili deo mnogo šireg ekosistema. Ukoliko želite da dizajnirate urbano vozilo budućnosti tradicionalni automobil ne može biti rešenje za velike gradove.Morate misliti i na održivu infrastrukturu, aplikacije, integraciju, na energetske sisteme, urbano planiranje, socijalne aspekte i tako dalje. Narednih godina osnov transporta biće pomeren na sledeći nivo, biće deljen, povezan i autonoman“, dodaje Astaloš. „U kompaniji Erbas smo pronašli idealnog partnera sa kojim delimo savremenu viziju budućnosti megalopolisa i razvoja održive multimodalne vizije transporta“.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)