Datum:

23.10.2017. 16:07

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Novi Žeželjev most preko Dunava u Novom Sadu, čiji su lukovi spojeni u petak, kapitalni je infrastrukturni objekat od ogromnog značaja za saobraćajne koridore i sveukupni razvoj naše zemlje, izjavila je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koja je zajedno sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem juče pešice prešla most sa novosadske na petrovaradinsku obalu reke.

Zahvaljujući vrednim izvođačima i podizvođačima radova, koje predvodi špansko-italijanski konzorcijum “Azvi”, spajanjem velikog luka dugog 220 metara i manjeg od 180 metara, posle 18 godina od rušenja mosta u NATO bombardovanju i šest godina od početka gradnje novog na istoj lokaciji, stvoreni su uslovi da do februara bude gotova železnička pruga, a mesec kasnije i pristupni putevi, čime će taj kapitalni projekat na evropskom Koridoru 10 biti potpuno završen.

– Žeželjev most jeste naš put ka budućnosti. Kada su spojeni lukovi mosta, tog trenutka je praktično prestalo bombardovanje Novosađana – rekla je ministarka Mihajlović naglasivši da je taj projekat gotovo priveden kraju zahvaljujući timskom radu Evropske komisije, Vlade Srbije, Pokrajinske vlade Vojvodine i grada Novog Sada.

Sem Fabrici se zahvalio republičkoj i Pokrajinskoj vladi kao i svima drugima koji su učestvovali u realizaciji ovog, kako je ocenio, “fenomenalnog projekta” i napomenuo da je EU, koja učestvuje u ovom poduhvatu od samog projektovanja mosta, donirala ukupno 34 miliona evra.

I predsednik Pokrajinske vlade Mirović je naglasio veliku važnost novog “Žeželja” za Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju.

– Ostaje još da se, osim železničke pruge, urade pristupne saobraćajnice kao i da se na proleće ukloni obližnji privremeni drumsko-železnički most, kojim se saobraćaj odvijao proteklih 18 godina – kazao je Mirović.

Dimenzije

Most je dugačak 474 metara, a širok 30. U njegovih pet stubova ukupno je ugrađeno oko 9.000 kubnih metara betona i 3.000 tona armature, a u njegova dva luka ugrađeno je još 11.000 tona čelika. Novi “Žeželj” imaće dva železnička koloseka, dve drumske saobraćajne trake i dve biciklističko-pešačke staze.

Autor: Z. Grumić, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)