Datum:

11.04.2018. 10:34

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Po novim pravilima, dozvoljeno je da pređete punu liniju kada naiđete na sporo vozilo i želite da ga preteknete.

Među spora vozila spadaju bicikli, radne mašine, traktori, motokultivatori, zaprežna vozila i slično. Do sada je bilo zabranjeno preticanje ukoliko zbog toga morate da pređete preko pune linije.

Prethodna pravila su zbunjivala mnoge vozače

U starom zakonu, nedovoljno jasno pravilo o preticanju na delu puta sa punom linijom dovelo je do mnogo nesporazuma i kazni. Konkretno, bilo jedozvoljeno da preteknete sporo vozilo na delu puta sa punom linijom – ALI OBRATITE PAŽNJU – samo ako pritom ne pređete punu liniju, odnosno ostanete u svojoj traci.

U praksi ovo je moglo da se izvede kada je u pitanju preticanje bicikla ili mopeda, ali kada je u pitanju neko iole šire vozilo kao što je traktor, praktično nema prostora da ga preteknete a da ne pregazite punu liniju, osim ako se traktor ne skloni u stranu s puta.

A po novom zakonu?

Po novom zakonu, dozvoljeno je preticanje sporih vozila preko pune linije ako to može da se izvede bezbedno. Ponavljamo, naiđete li na bicikl, radnu mašinu, traktor, motokultivator, zaprežno vozilo i slično, po novim pravilima možete da pređete preko pune linije u susednu traku kako biste ga pretekli.

Obilaženje je uvek bilo dozvoljeno

Po starom zakonu bilo je dozvoljeno obilaženje zaustavljenog vozila preko pune linije pod uslovom da se time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera kada na putu ima dovoljno prostora da se to izvede. Dakle, bilo je dozvoljeno da obiđete zaustavljeno vozilo, ali zabranjeno da pretičete vozilo koje se kreće bez obzira koliko se sporo kreće.

Koja je razlika između preticanja i obilaženja?

  • PRETICANJE – prolaženje pored vozila KOJE SE KREĆE ispred vas
  • OBILAŽENJE – prolaženje pored vozila KOJE JE ZAUSTAVLJENO ispred vas

Autor: Dragan Romčević, Izvor: Polovni automobili

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)