Datum:

12.11.2010. 17:00

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

2 komentara 15166 pregleda

Komplete prve pomoći vozači u Srbiji moraće da obnavljaju na svakih 5 godina, a cena jednog kompleta iznosi 2.500 dinara. Upotreba sanitetskog paketa ima ograničen rok trajanja, prema novom Pravilniku o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju. Čak i u luksuznim ”mercedesima” kompleti prve pomoći moraće da budu obnavljani, iako su do sada imali originalne komplete proizvođača bez roka trajanja.

Sada se širom zemlje prodaju pakovanja standardizovanih kompleta za prvu pomoć čiji rok trajanja ističe 2015. godine. Kada prođe pet godina od datuma proizvodnje kompleta, vozači će morati da kupe nove. Tako će, zahvaljujući doslovnoj primeni pravilnika, predmeti poput makaza, plastičnih kesa i ćebeta (izotermalnog pokrivača) imati rok upotrebe.

Primenom ovog pravlnika prestaju da važe i kompleti za prvu pomoć svetskih proizvođača koji se prodaju uz kupljena vozila. Tako će u svakom Mercedesovom automobilu, koji je do sada imao svoju sanitetku opremu, morati da budu onakvi zavoji, flasteri i gaze kakvi su određeni pravilnikom. Iz ”Mercedesovog” beogradskog predstavništva kažu da kompleti prve pomoći koji se dobijaju uz ovaj auto zadovoljavaju najviše standarde i nemaju rok upotrebe. Jedan od razloga ovome jeste i taj što napisi na sanitetskoj opremi moraju biti na srpskom jeziku, kako se vozači ne bi zbunjivali.

Nadležni ističu da dosadašnji paketi sanitetske opreme nisu morali da zadovolje kriterijume na testovima – što je ujedno i objašnjenje za uvođenje ovako oštriih propisa. Gaze i zavoji nisu imali potvrde o sterilnosti, a mogao ih je proizvoditi svako ko je zainteresovan za to. Na ovaj način neadekvatna oprema ne može dovesti do bilo kakvih posledica.

Izvor: Mondo

2 komentara
  1. Josip Kopaček

    Sviđaju mi se vaši naslovi,ali se ne slažem sa mnogim nametima kojima su opterećeni vozači po novom zakonu.Tužno je da se budžet na ovaj jadan način popunjava.

  2. Josip Kopaček

    Koji je razlog za rast vene TNG -a?

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)