Datum:

24.02.2011. 10:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6304 pregleda

Armija ljubitelja kompjuterskih igara koje simuliraju auto trke stalno raste, tako da su istraživanja na temu rizika kojima su izloženi virtualni trkači u realnoj vožnji morala da se pojave.

U istraživanjima koja su sprovedena u Evropi na inicijativu jednog od vodećih svetskih proizvođača guma Continental učestvovalo je više od 2000 vozača. U konačnom izveštaju je utvrđeno da postoji direktna zavisnost između ponašanja na realnom putu i privrženosti kompjuterskim auto trkama. Verovatnoća nesreće kod vozača koji redovno igraju kompjuterske igre kao što su Need for Speed ili Gran Turismo, za 44% je veća nego kod onih koji slične igre nisu igrali, ili bar to ne čine redovno.

Glavni „greh” ljubitelja igara primećen je u težnji za rizičnim manevrima, koje obični vozači nastoje da izbegnu. Takođe je zapaženo da oni imaju značajne poteškoće prilikom izvršavanja manevara, posebno pri kretanju u rikverc i parkiranju.

Glavni razlog takvog ponašanja, po rečima predstavnika Continentala Tima Bejlija (Tim Bailey), je odsustvo predstave o mogućih posledicama, kao i ne male razlike u ponašanja kompjuterskih i realnih automobila. Osim toga, na realnom putu „kompjuterski igrači“ upravljaju automobilima osrednjih performansi, a ne super automobilima kao u igricama.

U isto vreme istraživanje je otkrilo i neke dobre strane uticaja kompjuterskih igara na vozače. U nizu slučajeva primećena je veća brzina reagovanja u ekstremnim situacijama nego kod vozača koji ne igraju igrice, ali o zakonitosti, prema rečima autora, za sada ne treba govoriti. Jednom rečju, ako pronađete pravu meru, kompjuterske auto trke mogu povoljno uticati na vašu realnu vožnju.

Izvor: 4Gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)