Datum:

07.04.2017. 10:33

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Sigurno ste bar jednom u životu uživali u vožnji električnih automobilčića koji se sudaraju u lunu parku. Nekima to nije bilo dovoljno, pa su hteli da provere koliku brzinu jedan takav auto može da razvije kada se u njega ugradi pravi benzinski motor.

Naizgled obični autić iz zabavnog parka modifikovan je tako što je dobio pogonski agregat iz motocikla Honda CBR 600. Reč je o motoru od 600 ccm, koji isporučuje oko 100 konjskih snaga. 

Da bi zadovoljilo zahteve Ginisove knjige rekorda, vozilo je moralo da ima sve osnovne delove jednog automobila iz luna parka – originalna tri točka, konstrukciju i karoseriju. Zatim su izvršene neophodne prepravke, kako bi auto bio bezbedan za brzine preko 160 km/h.

Modifikaciju je obavio Colin Furze, čovek koji je već dorađivao razna vozila radi obaranja brzinskih rekorda, kao što su na primer električna invalidska kolica koja su nakon prepravke mogla da jure 110 km/h. Pored Hondinog motora, ugrađene su i disk kočnice, kako bi se vozilo bezbedno zaustavilo. 

Izbor vozača bio je logičan – čuveni Stig iz emisije Top Gear već je izvodio slične ludosti, kada je vozio modifikovanu kosilicu za travu preko 160 na sat. Ovog puta Stig je uspeo da u autiću iz luna parka prilikom zvaničnog merenja (u dva suprotna smera) dostigne prosečnu brzinu od 161,4 km/h, dok je maksimalna brzina u jednom trenutku iznosila čak 172,2 km/h. 

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)