Datum:

08.04.2016. 10:46

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Američki Institut za bezbednost na putevima (IIHS), koji je 2012. uveo revolucionarni test sudara automobila pri malim preklapanjem čeonih površina, sada je počeo da ocenjuje bezbednost putničkih vozila i na osnovu kvaliteta njihovih farova.

Da što pre uočiš druge učesnike u saobraćaju i da budeš na vreme uočen, a da pritom ne zaslepiš vozača u automobilu koji dolazi u susret – najvažnije su funkcije automobilskih farova. Ova svojstva bila su osnov prilikom uvođenja novog testa koji je počeo da sprovodi američki IIHS, a prvi rezultati bili su pomalo iznenađujući – najskuplji modeli automobila nemaju uvek i najbezbednije farove.

IIHS je u prvoj seriji testirao je učinkovitost farova na 31 modelu srednje veličine dostupnom na tržištu SAD, a najbolje se pokazala Toyota Prius V (u Evropi poznat kao Prius +). Ovaj automobil jedini je dobio ocenu “dobar”.

Među modelima čiji su farovi sa stanovišta bezbednosti ocenjeni kao “prihvatljivi”, našli su se između ostalog Audi A3, Mazda 6, Subaru Outback, VW Jetta, Volvo S60…

Ocenu “nezadovoljavajući” dobili su, pored ostali i BMW Serije 3, Audi A4, Ford Fusion (američka verzija modela Mondeo), Subaru Legacy, Toyota Camry…

U grupi modela koji su na testu ocenjeni kao “loši” našli su se i premijum automobili, kao što su Cadillac ATS, Mercedes C klase, Mercedes CLA, kao i Kia Optima, VW Passat (američka verzija)…

Farovi su ispitivani na specijalno pripremljenom poligonu, po mraku, a merenja su vršena prilikom korišćenja kratkih i dugih svetala, pri čemu je su vozila mernom instrumentu prilazila na pet različitih načina – iz pravca, iz oštre leve i desne krivine i iz blage leve i desne krivine.

IIHS veruje da će najnoviji testovi i njihovi rezultati doprineti da proizvođači unaprede farove na svojim modelima. U tom institutu napominju da dobra prednja svetla mogu bitno da utiču na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda na putevima i broj nastradalih u saobraćaju, s obzirom da se mnoge nesreće dogašaju upravo tokom noći ili u sumrak.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)