Datum:

14.12.2016. 10:11

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Mnogi protivnici automobila na električni pogon kao jednu od većih mana ove vrste vozila ističu gubitak kapaciteta pogonske baterije tokom eksploatacije.

Koliko će baterija nekog električnog modela oslabiti nakon 7-8 godina, do kada najčešće važi garancija na ovu pogonsku komponentu, zavisi od mnogih faktora, uključujući broj punjenja/pražnjenja, ali i način punjenja baterije. 

Chevrolet, koji je nadavno počeo da proizvodi električni automobil najnovije generacije – model Bolt, tvrdi da pogonska baterija po isteku osmogodišnje garancije (ili 160.000 pređenih km) može – u zavisnosti od načina upotrebe – da oslabi od 10 do 40 procenata, u odnosu na potpuno novu bateriju. Ovaj podatak objavio je sajt GreenCarReports koji je do informacije došao proučavajući uputstvo za upotrebu vozila. 

S obzirom da prema američkom EPA standardu, autonomija u vožnji novog Bolta iznosi 410 km, to znači je da bi automobil nakon osam godina eksploatacije sa jednim punjenjem baterije mogao da prelazi svega 246 km.

Chevrolet Bolt počeo je da se izrađuje početkom novembra u General Motorsovoj fabrici Orion. Kako prenosi Detroit njuz, za kompletiranje jednog automobila potrebno je tri dana, a prvi primerci uskoro će biti isporučeni kupcima. 

Bolt za pogon koristi elektromotor sa 204 ks (150 kW) i 360 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Energiju obezbeđuju baterije kapaciteta 60 kWh, razvijene u kompaniji LG. Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za približno 7 s. 

Za potpunu dopunu baterija na standardnom kućnom punjaču potrebno je devet sati, a na promociji automobila čelnica General Motorsa tvrdila je da ih je moguće napuniti do 80% kapaciteta za samo 60 minuta. 

Dok će se Bolt prodavati u Severnoj Americi, na evropsko tržište stiže sestriniski Opel Ampera-e, sa istim pogonskim sistemom. Prodaja Ampere-e počeće 2017. godine, kada će biti poznata i zvanična cena ovog modela.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)