Datum:

17.10.2012. 16:48

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4368 pregleda

Holandski proizvođač navigacionih uređaja, Tom Tom, objavio je najnoviju listu gradova Evrope i Severne Amerike sa najvećim gužvama u saobraćaju, a na prvom mestu nalaze se Istanbul i Los Anđeles.

Tom Tom se bavi istraživanjem protoka saobraćaja u većim svetskim gradovima od 2007. godine, kako bi unapredio navigacione sisteme u vozilima korisnika svojih usluga. 

Umesto oslanjanja na matematičke modele, ova kompanija prikuplja podatke putem GPS sistema iz miliona vozila širom sveta koji koriste Tom Tom navigacione uređaje. Na taj način, stvara se baza podataka koja se stalno ažurira i koju Tom Tom koristi za poboljšanje navođenja automobila u velikim radovima. 

Na osnovu ove baze, objavljena je lista gradova Evrope i Severne Amerike sa najvećim zagušenjem u saobraćaju. Prvo mesto na evropskoj listi zauzima Istanbul, sa indeksom zagušenja od 57%. Za njim sledi Varšava (45%), a na treće mesto plasirao se Marselj (sa indeksom 42%). 

Što se tiče severnoameričkog kontinenta, tu očekivano prednjači Los Anđeles, sa 34%, zatim sledi kanadski Vankuver (33%), dok je treći još jedan kalifornijski grad, San Francisko (29%). 

Ako se pitate gde je tu recimo Beograd, ostaćete uskraćeni za informaciju o zagušenosti našeg glavnog grada. Veći deo Istočne Evrope i gotovo čitav Balkan izuzeti su iz ove statistike. 

Pogledajte listu saobraćajno najzagušenijih gradova u Evropi i Severnoj Americi: 

Evropa: 1. Istanbul, 2. Varšava, 3. Marselj, 4. Palermo, 5. Rim, 6. Pariz, 7. Štutgart, 8. Brisel, 9. Hamburg, 10. Stokhol. 

Severna Amerika: 1. Los Anđeles, 2. Vankuver, 3. San Francisko, 4. Monteral, 5. Toronto, 6. Vašington, 7. Sijetl, 8. Njujork, 9. Čikago, 10. Majami.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)