Datum:

15.02.2018. 16:31

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Bela ostaje na svetskom tronu kao najpopularniji izbor za spoljašnjost automobila.

Na svetskom nivou, bela je zadržala vodeću poziciju u svim segmentima vozila i još je izbor broj 1, pokrivajući 40 odsto celokupnog tržišta, pokazuje godišnji “Izveštaj o bojama za završne automobilske premaze” koji je objavio BASF.

Uz crnu, sivu i srebrnu, ahromatske boje i dalje su najzastupljenije.

Kada je reč o hromatskim bojama, udeo plave i crvene gotovo da je podjednak, a za njima sledi braon nijansa. Ono što se može zaključiti u globalnom pregledu je da što je auto manji, to je nijansa upečatljivija.

Pojačana prodaja i veći izbor SUV modela značajno su uticali na ovogodišnje brojke. I dok bela i crna dominiraju ovim segmentom, crvena, plava, a posebno braon, javljaju se sve češće.

Što se tiče brojki za Evropu, ahromatske boje i dalje su najpopularnije.

Oko 78 procenata svih prodatih automobila u 2017. ofarbano je u belu, crnu, sivu ili srebrnu nijansu čime se nastavio dosadašnji trend.

Među ahromatskim bojama udeo sive porastao je na 19 procenata. Time je siva postala popularna koliko i crna.

Za pojačan udeo sive zaslužna je raznovrsnost mnogobrojnih nijansi. Sa preko 100 varijacija siva ima drugi najveći broj nijansi, odmah posle plave.

U sferi hromatskih boja, plava je već standardno u trendu. Iako je celokupan udeo od 10 procenata stabilan, razmera plave nijanse značajno raste u sferi hromatske palete, budući da gotovo svaki drugi hromatski automobil koji se proizveo u Evropi tokom 2017. godine upravo je bio plave boje.

Sa skoro 130 različitih nijansi plava je takođe ostala neprevaziđena kada je reč o raznovrsnosti nijansi.

Trenutno su na tržištu stotine boja za automobile, koje uključuju širok raspon jedinstvenih efekata. Štaviše, funkcionalnost premaza igra sve veću ulogu.

Boje sa integrisanim održavanjem temperature, na primer, jačaju održivu mobilnost budućnosti. Budući da smanjuju zagrevanje površine auta, a samim tim i pregrevanje njegove unutrašnjosti, uštedom u korišćenju klime dolazimo do smanjenja potrošnje goriva ili dužeg rada kod električnih automobila.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)