Datum:

07.04.2012. 21:06

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 9663 pregleda

Opada i proizvodnja i prodaja automobila, a velike kompanije-proizvođači automobila pokušavaju na sve moguće načine da prežive kataklizmični period. Posle globalno loše 2011. godine ni 2012. godina nije blistavo počela. Bar u Srbiji. Prodavci automobila u Srbiji zabeležili su loš start u januaru. Prodali su manje automobila nego u istom mesecu prethodne godine.

Ali, njegovo veličanstvo – automobil veoma je važan segment interesovanja menadžera i službeno i privatno, i tako će uvek i ostati. Upravo zbog toga je Magazin Biznis, u saradnji sa Srpskom asocijacijom menadžera (SAM), u januaru i februaru ove godine realizovao ekskluzivnu anketu koja se odnosi na to koje automobile voze srpski vrhunski menadžeri, službeno i privatno, koje su im najomiljenije marke automobila i zašto. Šta je pokazala anketa?

U najkraćem, najomiljenija marka srpskih vrhunskih menadžera je BMW, zatim službeni automobil koji se najviše koristi je takođe BMW, ali u istoj ravni je i Volkswagen, dok se privatno najviše vozi automobil marke Toyota. Dakle, srpski menadžeri najviše vole nemačke i japanske modele automobila, a opisuju ih sa mnogo epiteta: najbolji, sigurni, brzi, moćni, elegantni, pouzdani…

Službeni automobili

U anketi Magazina Biznis i SAM-a koja je sprovedena od 23. januara do 14. februara 2012. učestvovalo je 67 menadžera. Na osnovu odgovora na pitanje “Koji automobil vozite-koristite službeno” iz odgovora menadžera dobili smo rezultat po kojem prvo mesto dele BMW i Volkswagen. Te marke automobila dobile su po 11,7 odsto glasova, od ukupnog broja anketiranih menadžera. Na drugom mestu je automobil marke Renault sa 10 odsto dobijenih glasova menadžera, dok treće mesto dele automobili marke Toyota i Honda sa 8,3 odsto glasova menadžera. Zatim, prema odgovorima menadžera, četvrto mesto dele Škoda, Mercedes Benz i Mazda. Te marke automobila dobile su jednak broj glasova menadžera – po 6,7 odsto. A na petom mestu su automobili marke Audi, Citroen, Opel, Chevrolet i Fiat koji su ravnopravno dobili po pet odsto glasova menadžera – članova Srpske asocijacije menadžera.

Privatni automobili

U ovoj ekskluzivnoj anketi koju je Magazin Biznis sproveo sa Srpskom asocijacijom menadžera, postavili smo i pitanje – Koju marku automobila vozite privatno. Posmatrano iz tog ugla, ubedljivo prvo mesto je zauzela japanska Toyota. Tu marku automobila privatno vozi 15,9 odsto srpskih menadžera koji su učestvovali u anketi. Na drugom mestu automobila koje privatno voze menadžeri je Volkswagen sa 9,5 odsto glasova, dok treće mesto ravnopravno dele Audi, BMW i Mercedes Benz sa po 7,9 odsto glasova menadžera. Na četvrtom mestu, u svojim garažama, menadžeri koji su učestvovali u našoj anketi, imaju automobile Ford, Honda i Renault, sa po 6,3 odsto. I na petom mestu, menadžeri privatno voze automobile marke Alfa Romeo i Opel, sa po 4,8 odsto glasova od ukupno 67 menadžera koji su učestvovali u našoj anketi.

Omiljene marke automobila

Posebno zanimljiv deo ankete koju je Magazin Biznis sproveo sa Srpskom asocijacijom menadžera svakako je bio onaj koji je sadržao pitanje – Koja je vaša omiljena marka automobila. U ovom delu ankete odgovorilo je 66 menadžera, a na prvom mestu našao se nemački brend BMW. Za tu marku automobila, kao najomiljeniju, opredelilo se 13 menadžera u anketi. Na drugom mestu je brend Audi sa 10 glasova menadžera, a na trećem je japanska Toyota sa 8 glasova menadžera. Među najomiljenijim markama automobila srpskih menadžera četvrto mesto, sa sedam glasova, zauzeo je još jedan nemački brend – Mercedes Benz. I, na petom mestu, kao omiljene marke automobila srpskih menadžera nalaze se brendovi Volkswagen i Ford sa po tri glasa koje su dobili od članova SAM-a koji su učestvovali u našoj anketi.

Zašto ih vole…

Interesovanje za automobil i automobil kao prevozno sredstvo, sastavni je deo života i rada gotovo svakog menadžera. Zato je bilo posebno zanimljivo videti razloge zbog kojih naši vrhunski menadžeri imaju svoje omiljene marke četvorotočkaša i zašto ih vole. Tako su, na primer, menadžeri u anketi ovako opisali zašto im je brend BMW omiljen:

• zbog tehničkih inovacija, kvaliteta, savršenosti…
• tradicija i kvalitet, sportski duh….
• zato što sam odrastao uz taj brend, uz prospekte na sajmu još iz detinjstva i – zato što je dobar auto i dobro izgleda…
• zadovoljan sam svim dodatnim uslugama i pouzdanošću…
• stil, udobnost i bezbednost…
• zbog visokih ocena svih performansi… Jednako su zanimljive i impresije za brend Audi koje su istakli menadžeri:
• najlepši, najelegantniji, brz i moćan, pruža osećaj sigurnosti, prijatan za vožnju…
• lep, komforan, pouzdan. Za zadnjih 10 godina prešao sam 500.000 km ovim automobilom…
• dizajn, pouzdanost, kvalitet, cena…
• kvalitet i dizajn…
• kvalitet, pouzdanost, status…

Brend Toyota je dobio takođe zanimljive opise od strane srpskih menadžera:
• kvalitet, pouzdanost, sofisticiranost – to sam ja…
• idealan odnos cene i kvaliteta, kao i nenametljivost…
• sigurnost i dizajn…
• pouzdanost i kvalitet…
• pruža više od ostalih i voze ga samo ljudi koji znaju šta je dobar auto…

Za nemački brend Mercedes Benz menadžeri SAM-a ističu sledeće:
• kvalitet, završna obrada i pouzdanost…
• nemačka elegancija, kvalitet…
• nemačka klasika, komfor i pouzdanost…
• kvalitet, pouzdanost, tradicija, inovativnost – “The best or nothing”…

U omiljene brendove menadžeri SAM-a ubrojili su i Volkswagen za koji navode da je “pouzdan i dokazan kvalitet”, dok za automobil marke Ford ističu da je “pouzdan i udoban za pristupačnu cenu”.

I, kad se već pominje brend Ford, neizbežno je setiti se njegovog tvorca, američkog industrijalca Henrija Forda, koji je svojevremeno napravio revoluciju uvođenjem putničkih automobila u masovnu proizvodnju. Dakle, gospodin Ford je na pitanje – Koji je automobil najbolji – odgovorio – Nov. Možda bi upravo veća kupovina novih automobila i veća nova proizvodnja, doneli bolje dane i za automobilsku industriju i za ljubitelje automobila.

Izvor: Magazin ”Biznis”/Polovni automobili

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)