Datum:

21.05.2014. 22:03

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2546 pregleda

Iako kompanije već duže vreme sprovode testove sa samoupravljajućim automobilima, još uvek smo daleko od trenutka kada će ova vrsta vozila ući u masovnu upotrebu. U međuvremenu, u javnosti se diskutuje o brojnim zakonskim, pravnim i drugima problemima koje treba rešiti pre nego što se robotizovani automobili nađu na ulicama.

Google je jedna od kompanija koja već godinama intezivno radi na razvoju tehnologije autonomne vožnje i samoupravljajućih automobila.

Nakon stotina hiljada kilometara koje su njihova test vozila prešla po autoputevima i drugi vrstama saobraćajnica izvan urbanih sredina, na red je došla faza testiranja u gradskoj vožnji, gde samoupravljajuće automobile očekuju znatno veća iskušenja.

I dok Google pokušava da predvidi i reši sve potencijalno opasne situacije sa kojima se u gradu može suočiti jedan takav automobil, postavlja se pitanje ko će biti odgovoran ako se dogodi saobraćajna nesreća u kome učestvuje samoupravljajuće vozilo.

Najnovija testiranja vrše se u kalifornijskom gradu Mauntin Vju, u kome je i sedište kompanije Google. Policija u tom gradu upoznata je sa testovima, ali nema precizan odgovor na pitanje o odgovornosti u slučaju da robotizovano vozilo napravi saobraćajni prekršaj.

“Prema kalifornijskom zakonu, za kretanje automobila odgovorna je osoba koja se nalazi za volanom. Naravno, postoje izuzeci. Ako recimo neko drugi u automobilu u toku vožnje zgrabi volan, preuzme kontrolu i napravi prekršaj ili zazove nesreću, onda je on kriv”, kažu u policiji.

Međutim, u policiji nisu umeli da odgovore da li se u ovom slučaju “drugom osobom” može smatrati kompjuter koji upravlja automobilom, odnosno u kranjem slučaju Google.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)