Datum:

01.03.2014. 11:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5062 pregleda

Novi Zakon o prekršajim počinje da se primenjuje danas, a jedna od najvažnijih novina je uvođenje prekršajnog naloga. Nalog skraćuje prekršajni postupak i omogućava vozačima koji načine prekršaj da u roku od osam dana uplate samo polovinu od izrečene novčane kazne.

Vršilac funkcije predsednika Prekršajnog suda u Beogradu, Milan Marinović, ocenio je da će novi zakon omogućiti efikasniji sistem kažnjavanja, brže sudske postupke, kao i da će smanjiti svakodnevnu korupciju sa kojom su suočeni građani.

On je istakao da zakon donosi niz novina, a kao jednu od najvažnijih izdvojio je uvođenje prekršajnog naloga koji može da se izda samo za blaže prekršaje, za koje je zaprećena novčana kazna.

Kada je reč o kaznama za saobraćajne prekršaje, vozač koji prihvati prekršajni nalog priznaje odgovornost i dužan je da u roku od osam dana uplati samo polovinu novčane kazne. U slučaju da ne prihvata krivicu za prekršaj, vozač može da se obrati sudu i pokrene postupak, u roku od 15 dana od učinjenog prekršaja.

Izmene su napravljene i u načnu dostavljanja presuda i poziva za dolazak na sud, pa tako sada zakon daje mogućnost da se ta rešenja uruče i na radnom mestu.

“Do sada je nadlžni organ mogao da dostavi rešenje samo na adresu na kojoj je okrivljeni prijavljen, a sada je ovlašćno lice dužno da pita izvršioca da li živi na toj adresi, kao i da ga pita za adresu mesta gde radi, tako da ćemo jedno lice moći da zovemo na tri adrese”, rekao je Marinović.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)