Datum:

30.04.2015. 16:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 4298 pregleda

Iznenadna ostavka Ferdinanda Piha na funkciju predsednika Volkswagen grupe izbacila je na svetlo dana razdor unutar klana Porše-Pih koji kontroliše VW, a koji bi, kako ocenjuje Blumberg, mogao da zakomplikuje izbor Pihovog naslednika.

Volfgang Porše, 71-godišnji predsednik kompanije Porsche AG, usprotivio se nastojanjima svog rođaka, 78-godišnjeg Piha, da zbaci Martina Vintekorna sa funkcije generalnog direktora Volkswagena.

Usledilo je povlačenje Piha sa funkcije, a Volfgang Porše i Vinterkorn sada su potencijalni kandidati za čelnu poziciju u VW, navodi Blumberg.

Iako je Pih doskora u nemačkim medijima pomirljivo tvrdio kako je sa izvršnim direktorom Vinterkornom postigao dogovor o daljoj saradnji, tokom vikenda do Upravnog odbora su doprle informacije da je Pih sa šefom kompanije Porsche, Matijasom Milerom, dogovorio da Miler preuzme čelnu poziciju u VW.

Članovi Upravnog odbora iz redova sindikata i pokrajine Donje Saksonije, gđe je sedište VW-a odlučili su da je bilo dosta Pihovih spletki.

Sastali su se sa predsednikom na aerodromu Braunšvajg i dali mu ultimatum – ili će sam dati ostavku, ili će biti smenjen na sednici odbora, piše Rojters. Unuk osnivača kompanije i začetnika legendarne “Bube” odlučio se za prvu opciju.

Do izbora novog predsednika VW, na toj funkciji će privremeno biti dosadašnji zamenik i zvaničnik nemačkog sindikata radnika iz metalurškog sektora, Bertold Huber.

Sa podelama u klanu Porše-Pih, čijih se 50,7 odsto zajedničkih akcija u VW procenjuje na 13,7 milijardi evra, pronalaženje novog kandidata, koji će biti prihvatiljiv za predstavnike radnika, akcionare i za Donju Saksoniju, moglo bi predstavljati težak zadatak, ocenjuje Blumberg.

“Ostaje da vidimo kako će se rešiti spor u porodici”, izjavio je analitičar Komercbanke, Danijel Švarc, i dodao da Pih još može blokirati neke odluke.

Pored Vinterkorna i Vofganga Poršea, jedan od neutralnih kandidata bi takođe mogao biti Volfgang Ricle, predsednik nemačkog proizvođača auto-delova Kontinental AG, piše nemački list Zidojče cajtung.

“Logično je naslutiti da će Vinterkorn, s obizrom na veliku podršku koju ima, uskoro biti imenovan za predsednika nadzornog odbora”, tvrdi analitičar kompanije Sanford Bernštajn, Maks Varburton.

Pih će, kako piše Blumberg, ostati član Upravnog odbora u kompaniji Porsche, zbog čega će moći da izvrši pritisak unutar porodice i da odloži izbor svog naslednika u VW, izjavio je jedan neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)