Datum:

27.05.2014. 22:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:


Statistika:

0 komentara 2449 pregleda

Vlasti u Kaliforniji donele su zakon kojim se reguliše upotreba samoupravljajućih automobila na javnim saobraćajnicama u toj američkoj saveznoj državi. Međutim, ako bi neko zaista poželeo da nabavi jedno takvo vozilo za svakodnevnu upotrebu, to za sada ne bi mogao da učini jer se propis odnosi samo na testiranje prototipova.

Zakon koji je donet polovinom maja, a koji stupa na snagu u septembru 2014. reguliše samo aktivnosti kompanija koje razvijaju tehnologiju samoupravljajuće automobila prilikom testiranja takvih vozila na javnim putevima.

“Najnoviji zakon odnosi se samo na proizvođače samoupravljajućih vozila, i propisuje kako oni treba da se ponašaju prilikom test vožnji. Propisi koji će regulisati način na koji će takva vozila u budućnosti učestvovati u svakodnevnom saobraćaju, biće usvojeni 1. januara 2015. godine”, kaže se u saopštenju kalifornijskog Odeljenja za motorna vozila.

To znači da proizvođači automobila, i kompanije kao što je Google, koji razvijaju tehnologiju autonomne vožnje za sada mogu da vrše samo testove na prototipovima, a da će se početkom 2015. znati da li i pod kojim uslovima samoupravljajući automobili mogu da se nađu na tržištu i putevima Kalfornije.

Smatra se da je to sasvim prihvatljiv datum, s obzirom da neki od proizvođača prva komercijalna robotizovana vozila najavljuje tek za drugu polovinu dekade, dok drugi kao realan rok navode 2020. godinu.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)