Datum:

01.08.2014. 10:42

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 4242 pregleda

Kiša koja danima lije na gradilištima duž istočnog kraka Koridora 10 postala je prava mora izvođačima radova. I kada se kroz oblake promoli sunce, na natopljenu trasu ne smeju da puste tešku mehanizaciju. Oštetila bi, kažu, sve ono što su do sada uradili. Nadaju se da će lošim vremenskim uslovima doći kraj, a onda će, obećavaju, užurbano nastaviti tamo gde su stali, jer rokovi moraju da budu ispoštovani. Na tunelima, međutim, potpuno drugačija slika – radi se punom parom. U svakom slučaju, prema planu, istok Koridora 10 trebalo bi da bude kompletiran do kraja 2015. godine.

Sva gradilišta na 86,7 kilometara od Proseka do Dimitrovgrada su aktivna – uverila se ekipa „Novosti“ koja je obišla trasu. Na istočnom kraku uveden je i novi izvođač, bugarski „Trejs“. Ta kompanija treba da završi posao koji je bio poveren austrijskoj „Alpini“. Prva ispitivanja, koje su Bugari obavili na deonici Pirot – Dimitrovgrad, u dužini od 14,3 kilometra, ohrabrujuća su. Nema oštećena na izvedenim radovima, iako je „Alpina“ gradilište napustila pre skoro dve godine. Tako će bugarska kompanija pojedine sektore završiti i pre roka, koji je zacementiran za kraj jula sledeće godine. Bugari su angažovani i na trasi obilaznice oko Dimitrovgrada, gde je „Alpina“ pre bankrota izvela 65,4 odsto radova.

Trasa auto-puta od Proseka do bugarske granice poklapa se s postojećom magistralom na samo oko 20 kilometara. Za taj deo gradi se paralelni put, jer mora da postoji alternativni pravac gde se ne naplaćuje putarina. Inače, šest traka budućeg auto-puta potpuno obilazi Sićevačku klisuru. Istok Koridora je težak teren za izgradnju zbog konfiguracije terena. Međutim, da su „Koridori Srbije“ u pravu kada kažu da je velika šteta nastala zbog loših projekata, koje su nasledili, potvrdila je i ministarka Zorana Mihajlović. Probijali su se rokovi na istoku Koridoru 10 u poslednje četiri godine od kada su zvanično krenuli radovi na prvim deonicama. Ali, i država je kasnila sa eksproprijacijom, a loši projekti, koji su morali na doradu, uvećali su cenu – zbog neophodnih radova, koji projektom uopšte nisu bili predviđeni. Naime, projektna dokumentacija se radila po „hitnom postupku“, bez adekvatnih geomehaničkih istraživanja i tehničke kontrole. Zato i ne čudi procena da su loši projekti „Koridorima Srbije“ naneli štetu od oko 70 miliona evra.

koridor-10-3007-2014-77

– Konačno, najteži deo posla smo odradili – kaže Dušan Mijuk, šef projekta „Istok“ ispred „Koridora Srbije“. – Na gradilištima trenutno imamo ukupno 738 radnika, 362 građevinske mašine oko sto kamiona. Na 72 mesta izvode se radovi, trasa i objekti, zemljani radovi, regulacije reka, mostovi, tuneli, potporne konstrukcije.

koridor-10-3007-2014-28 

Najviše se odmaklo sa mostovima, a i tuneli odlično napreduju. Na tunelu „Bancarevo“ trenutno se u levoj tunelskoj cevi odvijaju radovi na iskopu i primarnoj oblozi, dok se u desnoj već postavlja hidroizolacija. Na tunelu „Progon“, najdužem na istoku Koridora 10, završena je finalna obloga, sistem za odvodnjavanje i sprema se izrada kolovozne konstrukcije. I tunel „Pržojna padina“ dobija prolaznu ocenu. U toku ove godine trebalo bi da bude probijen tunel „Sarlah“, a na „Sopotu“ se radi otvoren iskop.

koridor-10-3007-2014-13

Opomena “Aktoru“

Grčki „Aktor“ dobio je opomenu „Koridora Srbije“. Dok za deonice od Bancareva do Crvene Reke i od Crvene Reke do Čiflika imaju opravdanje zbog problema sa kosinama i lošim vremenskim uslovima, jer na trasi ne mogu da uposle tešku mehanizaciju, izgovori za Staničenje – Pirot ne piju vodu. Nisu izveli ugovoreni procenat radova, „Koridori“ im, saznajemo, neće dati dodatni rok, već moraju da nadomeste propušteno.

Autor: Tatjana Spalević/Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)