Datum:

31.03.2017. 22:46

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

“Jinlong” zainteresovan za poznatu zemunsku fabriku autobusa. Kineski gigant spreman je da isplati dugove “Ikarbusa”, revitalizuje postojeće kapacitete i da uloži još najmanje 30 miliona evra.

Najveći proizvođač električnih autobusa na svetu kineski “Jinlong” zainteresovan je za kupovinu većinskog dela vlasništva zemunskog “Ikarbusa” u kome bi vrlo brzo počela i proizvodnja električnih autobusa.

Kineski gigant spreman je da isplati dugove “Ikarbusa”, revitalizuje postojeće kapacitete i da uloži još najmanje 30 miliona evra u otvaranje linije za elektrobuseve.

Kineska delegacija, koja već nekoliko dana boravi u Beogradu, već mesecima proučava “Ikarbus”, pregovarala je i sa Vladom Srbije, i kako su danas istakli na konferenciji za novinare, blizu su odluke da realizuju kupovinu.

– Srbija ima sjajne diplomatske i svake druge odnose sa nama. Imamo i preporuku naše vlade i pokrajinske vlade Gvangku – kaže Koni Li, partner u “Jinlong” kompaniji. – “Ikarbus” i Srbija imaju veliki potencijal.

Veliku ulogu u poslu ima CSEBA Kinesko-jugoistočno evropska poslovna asocijacija. “Jinlong” je kompanija koja pravi 60.000 autobusa godišnje.

– Njima je želja da Beograd bude mesto iz koga će plasirati svoja vozila u Evropu – istakao je predsednik CSEBA Mario Rendulić.


Taksisti

Kinezi su obavili i razgovore sa svim beogradskim taksi udruženjima jer oni proizvode i taksi na struju. Beograd je prvi u regionu kupio električne autobuse i ima razvijenu trolejbusku mrežu što je veoma bitno – kažu Kinezi.

Kinezi bi prvo revitalizovali postojeće pogone, sačuvali sve ugovore “Ikarbusa” sa “Mercedesom”, “MAN” i drugima a zatim uložili oko 30 miliona evra u novu liniju. Ceo proces bi mogao da bude okončan za šest meseci, jer kako Kinezi ističu, Vlada Srbije s kojom kontaktiraju poslednjih meseci sve veoma brzo radi.

– Bitno je da postignemo dogovor sa bankama poveriocima “Ikarbusa” jer je dug oko 14 miliona evra – kažu Kinezi. – Želimo da platimo i da počnemo što pre da proizvodimo. Prisustvovao je i glavni finansijer “Jinlonga” Jingksio Hu.

– Mi smo iznenađeni kako “Ikarbus” u sadašnjim uslovima proizvodi veoma kvalitetne autobuse. Očekujem da brzo završimo sve razgovore na obostrano zadovoljstvo – kaže Hu.

Konferenciji za novinare nije prisustvovao niko iz menadžmenta “Ikarbusa” jer im za davanje izjava treba i saglasnost Vlade Srbije, ali smo nezvanično saznali da u zemunskoj firmi mnogo očekuju od ove ponude jer se radi o izuzetnoj kompaniji.

Foto: P. Živković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)