Datum:

11.05.2013. 11:32

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4937 pregleda

U Vladi Srbije danas je sa kineskom kompanijom Šendong haj-spid grup potpisan ugovor ugovor o izgradnji dve deonice autoputa na Koridoru 11, ukupne dužine 50,23 kilometra, vredan 334 miliona dolara.

Velika kineska kompanija, poznata po izgradnji najvećeg mosta na svetu, dugog 42 kilometra, gradiće deonice autoputa od Obrenovca do Uba, dužine 26,23 kilometra i od Lajkovca do Ljiga, dužine 24 kilometra, a rok za završetak radova je 38 meseci.

Ministar građevina i urbanizma u Vladi Srbije Velimir Ilić rekao je da Šendong haj-spid grup zainteresovana i za koncesiju za izgradnju dela autoputa od Obrenovca do Beograda.

Ilić je objasnio da se deonice od Obrenovca do Preljine grade sredstvima iz kredita koje je podigla Vlada Srbije, a da će, potom, ostali delovi autoputa na Koridoru 11 biti građeni koncesijama, od prihoda od putarina, i za to je zainteresovano više kompanija.

Prema rečima Ilića, vrednost koncesija Obrenovac-Beograd i Preljina-Požega je oko 600 miliona dolara, a u Vladi se nadaju da če i one biti završene u roku, kao i deonica Ljig-Preljina, koju radi kompanija iz Azerbejdžana.

Nismo mnogo pričali, radili smo potrebne projekte i studije, otklonili probleme sa bankom koji su se pojavili i našli zajedničko rešenje, objasnio je Ilić, konstatujući da je sve što je učinjeno na tom projektu urađeno “šampionski”.

Direktor javnog preduzeća Koridori Srbije Dmitar Đurović, koji je potpisao ugovor sa kineskom kompanijom, rekao je da će na izgradnji autoputa na te dve deonice biti zastupljeno najmanje 40 odsto firmi iz Srbije.

On je ukazao da su za šest meseci rešeni problemi sa eksproprijacijom zemljišta na skoro svim deonicama budućeg autoputa i da ostaje da se urade još samo na području Obrenovca, što treba da bude završeno za tri do šest meseci.

Zamenik generalnog direktora Šendong haj-spid grup Lin Vei istakao je da se nada da će ta kompanija u Srbiji nastaviti da razvija saradnju u oblasti infrastrukture i da je ovaj ugovor “kamen temeljac za to”.

On je potvrdio da je ta kompanija posebno zainteresovana za koncesiju za izgradnju deonice od Beograda do Obrenovca.

Izvor: FoNet/Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)