Datum:

30.10.2012. 22:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3659 pregleda

Radna grupa za ocenu inicijalnih ponuda četiri kineske kompanije za izgradnju dve deonice Koridora 11, predložiće ove nedelje Vladi Srbije najpovoljnijeg ponuđača.

Radovi na izgradnji 50 kilometara punog profila auto-puta od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga finansiraće se iz kredita kineske Eksim banke u iznosu od 300 miliona evra. Srpska strana predložila je kineskoj uslove zajma, koji bi trebalo da bude odobren na 20 godina.

Godišnja fiksna kamata, prema našem predlogu, najviše je do 2,5 odsto, novac bi se povlačio u roku od pet godina, koliki je i grejs period. Posao će se odraditi po međudržavnom sporazumu Kine i Srbije, koji je potpisan u avgustu 2009. godine, a učešće domaće operative na ovom projektu biće minimum 49 odsto.

U odnosu na kredit Azerbejdžana za izgradnju deonice od Ljiga do Preljine, kineski zajam će biti znatno povoljniji. Srbija je i od Azerbejdžana pozajmila 300 miliona evra, ali je grejs period tri godine, otplata 15 godina i fiksna kamata četiri odsto.

Nastavak radova na delu auto-puta od Ljiga do Preljine u dužini od 40 kilometara, očekuje se za desetak dana. Kako saznaju “Novosti”, građevinska dozvola je spremna, ali radovi mogu da krenu tek kada “Koridori Srbije” dostave dokaz o uplati republičke administrativne takse od 25 miliona dinara. Takođe, azerbejdžanski “Azvirt”, koji je glavni izvođač radova, treba da priloži licencu za mostove.

“Koridori Srbije” treba da dostave Ministarstvu finansija potvrdu o započinjanju radova, kao i saglasnost na izbor podizvođača, a to su “Energoprojekt” i “Planum”. Kada se završi ova procedura, Ministarstvo finansija će za radove na deonici od Ljiga do Preljine uplatiti avans od 60 miliona evra.

Planirani auto-put Beograd – južni Jadran proteže se kroz teritoriju Srbije u dužini od 267 kilometara. Za deonicu Novi Beograd – Surčin – Obrenovac u dužini od 25 kilometra razmatra se inicijalna ponuda kineske kompanije “Čajna Šandong internešenel” za koncesiju. Deonicu od Uba do Lajkovca od 12,5 kilometara gradi domaći konzorcijum, a posao se finansira iz budžeta.

Autor: T. Spalević, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)