Datum:

08.05.2018. 21:38

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Dok naglo raste prodaja električnih automobila, Kina ulazi u borbu za proizvodnju baterija protiv velikih proizvođača s globalnim ambicijama, dok se svi brinu zbog neizvesnog snabdevanja kobaltom i teške eksploatacije radnika i rudnicima u Africi gde rade i deca.

Kina – gigant Azije i sveta, i svetsko tržište automobila broj jedan – ima za cilj da godišnje proda dva miliona električnih i hibridnih vozila do 2020. godine, dok je prošle godine prodala 780.000 komada. Po analitičkoj firmi “Boston konsalting”, automobili na električni pogon će do 2030. godine činiti polovinu svih na svetskom tržištu.

Taj eksplozivni razvoj stavlja na veliku probu industriju baterija, skupe komponente koja određuje korišćenje tih vozila.

Malo proizvođača se usudilo da to učini samostalno – japanski Nisan se nedavno odvojio od koproizvodnje sa svojim sunarodnikom NEC-om.

Troškovi su preveliki. “Samo pet, šest grupa je dovoljno veliko za efikasnu proizvodnju baterija”, rekao je Trevor Vortington, potpredsednik Forda tokom Salona automobila u Pekingu.

Tehnologija se i dalje razvija, te još jasno šta će dominirati, a to sprečava investicije, dodaje za AFP Nikolas Peter, finansijski direktor BMW-a.

Među proizvođačima baterija, kineski džinovi BYD i CATL koji snabdeva Folksvagen, Ford, Dajmler, oslanjaju se na kolosalno domaće tržište, pogotovo jer Peking zahteva od proizvođača da koriste kineske komponente. Na svetskom tržištu, CATL bi ove godine mogao da uskoro dostigne japanski Panasonik.

CATL koji će do 2020. godine upetostručiti proizvodni kapaciteta zahvaljujući samo jednoj svojoj velikoj kineskoj fabrici, priprema se da gradi i novu i to u Evropi. “Tehnologija u CATL-u je dobra kao i bilo koja druga”, kaže Vortington. Slika se zatamnjuje, međutim, kako jača napetost oko kobalta i litijuma, sirovina za baterije.

Po MMF-u, potražnja za kobaltom, podstaknuta automobilskom industrijom, mogla bi se utrostručiti do 2025. godine. Cena tog metala se već utrostručila od početka 2016. godine, a novi projekti rudarske eksploatacije kasne. Kobalt, nusproizvod rudarstva, zavisi od proizvodnje drugih metala.

“Snabdevanje bi trebalo da ostane relativno dovoljno na srednji rok”, rekao je Gavin Montgomeri, analitičar firme “Vud Mekenzi”. “Ali netabilnost ostaje i tržište je napeto”, rekao je on.

Dok industrija teži da obezbedi snabdevanje, kineske firme imaju prednost. “Oni kontrolišu veliki deo snabdevanja litijumom, preko grupa Tianki, Ganfeng, raznih investicija u australijske rudnike”, kaže Montgomeri.

Firma “Tianki” želi da poveća kapital čileanskog SKM-a, a po firmi “RVR advajzori”, kineske investicije u rudnike litijuma premašuju milijardu dolara.

U proizvodnji kobalta, kineske firme kontrolišu mnoge male rudnike u Demokratskoj Republici Kongu (DRC), iz kojih dolazi 60 odsto svetske ponude, a firma “Kina Molibden” je kupila glavnu lokaciju rudarskog giganta “Friporta” za 2,65 milijardi dolara.

Velika većina izvoza kobalta iz Konga stiže u Kinu koja je “vlasnica 80 odso hemijske rafinacije kobalta” u svetu, rekao je Gevin Montgomeri. CATL, koji se snabdeva od trgovinskog giganta “Glenkora”, priznaje da je tržište “rizično”.

BYD je partner s kineskom kompanijom “Kingai Solt Lejk” za litijum. “Predviđajući oskudicu, mi obezbeđujemo sigurnost naših izvora snabdevanja”, kaže direktorka za komunikacije Mia Gu.

Proizvođači se udružuju: Folksvagen želi da potpiše petogodišnji ugovor o isporuci kobalta, a Tojota je u januaru kupila 15 odsto proizvođača litijuma u ​​Argentini, “Orokobra”. Industrijalci su istovremeno zabrinuti jer nevladine organizacije osuđuju rad dece u rudnicima kobalta u DR Kongu, te je Dajmler u sredu obećao da će istražiti navode o tome.

“Želimo da direktno sarađujemo samo sa odabranim dobavljačima, da bismo osigurali da će materijal biti proizveden na etički prihvatljiv način”, rekao je Nikolas Peter iz BMW-a.

Peking nije izuzetak. Kineski komora za uvoz i izvoz metala je 2016. godine osnovala “Inicijativu odgovornosti za kobalt”, zajedno sa gigantima elektronike kao što je Epl, a odnedavno im se pridružio i Dajmler.

Na kraju, kaže Peter, tehnološki napredak može da donese rešenje za drastično smanjenje količine kobalta u baterijama i time im smanji cenu što je glavno obećanje američke kompanije “Tesla”, vodeće u tehnologiji električnih automobila.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)