Datum:

30.09.2017. 23:36

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Kina je pojačala pritisak na proizvođače da ubrzaju razvoj električnih automobila povećanjem norme planirane za prvu godinu, ali je odložila njihovo predstavljanje javnosti za 2019.

To je najnovija mera vlade koja želi da Kinu učini liderom u tehnologiji električnih automobila, jer ta vozila vidi kao način da se smanji ogromna zagađenost u gradovima, ali i da se napravi uspešna industrija.

Svaka kompanija će morati da napravi najmanje 10 odsto električnih automobila od ukupnog broja proizvedenih vozila, dok je po ranijem predlogu ta norma bila osam odsto.

Prema propisima koje je kasno sinoć saopštilo Ministarstvo industrije i informacione tehologije, minimalna kvota će se 2020. povećati na 12 odsto.

Oni koji ne ispune kvote, plaćaće taksu od koje će se finansirati oni koji u tome uspeju.

Predstavljanje novih električnih automobila pomereno je sa 2018. na 2019. godinu, posle upozorenja da bi samo nekoliko proizvođača moglo tako rano da napravi dovoljno vozila za tržište.

Kina je postala najveće tržište električnih vozila. Prodaja električnih i hibridnih automobila je porasla 50 odsto od 2015. godine na 336.000 vozila, odnosno 40 odsto svetske potražnje. U SAD je prodato 159.620 električnih automobila.

Vlasti su pomagale razvoj električnih automobila, kao i njihovim kupcima, ulaganjem u istraživanja i davanjem subvencija, a novim sistemom kvota finansijski teret će biti prebačen na auto-industriju. Pošto je Kina najveće tržište po broju prodatih automobila, svetski proizvođači, uključujući Dženeral motor, Folksvagen i Nisan, najavili su ili razmatraju zajedničke poslove s kineskim partnerima u razvoju i proizvodnji električnih automobila.

Kineski proizvođač automobila BYD Auto je najveći proizvođač električnih vozila na svetu, a svoje proizvode pored Kine prodaje u SAD, Evropi i Latinskoj Americi.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)