Datum:

25.11.2015. 10:10

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2270 pregleda

Napori kineskih vlasti da smanje porez na prodaju automobila sa malim motorom mogli bi da ožive rast prodaje u 2016. godini na najvećem svetskom tržištu automobila, ocenjuju analitičari, a prenosi Rojters.

Prodaja bi, prema ocenama posmatrača, mogla da poraste za između 1,0 i 8,0 odsto u narednoj godini, pošto je zvanični Peking smanjio porez u sklopu nastojanja da poveća raspoloženje kupaca koji su zabrinuti zbog usporavanja rasta kineske privrede.

U većini prognoza je primetna zabrinutost povodom neizvesnosti koja trenutno vlada na kineskom tržištu automobila, kao i u pogledu posledica rezanja poreza, ali bi, isto tako, projekcije za 2016. godinu mogle doneti poboljšanje u odnosu na rast od 2,0 odsto prognoziran za ovu godinu.

Na najvećem kineskom sajmu automobila u Guangdžou, potpredsednik prodaje nemačkog Folksvagena (VW) za Kinu, Vajming So, prognozirao je da će kinesko tržište putničkih automobila u narednoj godini ostvariti rast između tri i pet odsto.

“Biće bolje nego u 2015. godini, ali ne tako dobro kao ranije”, rekao je on.

Kineskom automobilskom sektoru, koji je decenijama uživao u dvocifrenom rastu prodaje, i dalje preostaje značajno restrukturiranje, ocenjuje Rojters.

Poslednje smanjenja poreza na prodaju automobila sa 1,6-litarskim motorom ili manjim uvedeno je 1. oktobra, nakon što je prodaja pretila da sklizne u negativnu zonu zbog posrtanja privrede.

“Slično tome, kineske vlasti su 2009. godine snizile poreze, s cijem podizanja prodaje automobila”, izjavio je analitičar konsultantske kompanije LMC Automotiv konsalting, Džong Dženg.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)