Datum:

12.01.2011. 14:02

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 5592 pregleda

Kina i Francuska razmenile su danas zvanična saopštenja povodom navodne kineske umešanosti u špijuniranje francuskog proizvođača automobila „Reno”, u kojima je Kina odbacila bilo kakvu odgovornost za taj industrijski skandal, dok je Francuska istakla da je „istraga u toku.”

Demantujući da je na bilo koji način umešana u špijunsku aferu sa kompanijom „Reno”, Kina je naglasila da se radi o „neosnovanim i neodgovornim optužbama.„

„Kineska strana to ne može da prihvati,” izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hung Lej na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu.

U Parizu je, u međuvremenu, objavljeno da Francuska ne optužuje „nijednu zemlju za uključenost u industrijsku špijunažu u slučaju ‘Reno’“.

Portparol francuske vlade Fransoa Baroan izjavio je da „ne postoji zvanična optužba Francuske i francuske vlade ni prema jednoj zemlji danas”, naglašavajući da je „istraga u toku” i da je „’Reno’, kao i ostali, žrtva u ratu ekonomske špijunaže.„

Iz vladinih izvora prošle sedmice je objavljeno da francuske obaveštajne službe istražuju mogućnu kinesku vezu sa slučajem „Reno„ podsećaju agencije.

Početkom januara francuski mediji su pisali da ima indicija da je Kina umešana u špijuniranje francuske kompanije za proizvodnju automobila „Reno.„

Francuski poslanik i stručnjak za industrijsku špijunažu Bernar Kareon kazao je da „nekoliko obično pouzdanih izvora” tvrdi da je kineski kupac pokušao da pribavi tajne informacije od trojice top menadžera „Renoa”, koji su kasnije suspendovani.

Agencije danas prenose da bi suspendovani radnici, koji su bili članovi direkcije kompanije i članovi tima za projekte električnih automobila, mogli da budu otpušteni sa posla.

Francuska kompanija je suspendovala trojicu menadžera pod optužbom za industrijsku špijunažu, a francuski mediji su preneli da su zaposleni umešani u curenje informacija o elektrotehnologijama, koje usavršava „Reno.„

Zvanični predstavnik francuskog automobilskog koncerna je objasnio da je odluka o njihovoj suspenziji doneta posle istrage, pokrenute krajem avgusta 2010. godine, kada se i saznalo za curenje informacija iz „Renoa.”

Izvor: Tanjug

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)