Datum:

31.01.2014. 16:45

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4535 pregleda

Zbog prenaseljenosti i ogromnog broja automobila, Kina se bukvalno guši u smogu, a najnoviji projekat u pokušaju smanjenja zagađenja je gradski sistem iznajmljivanja električnih automobila za samo 2.5 evra na sat koji je pokrenut u Hangžou.

Stanovnici Hangžoua na jugoistočnoj obali zemlje imaju priliku da koriste sistem sličan onome koji je omogućio građanima Londona da iznajmljuju javne bicikle, samo što će u kineskoj varijanti u pitanju biti mali električni automobili.

Korisnici “Kandi Tehnolodžiz” sistema uz pomoć elektronske članske karte vrlo lako i jeftino mogu na određenim parkinzima širom grada da iznajme male električne automobile napunjenih baterija i spremne za pokret.

U planu je izgradnja još 10 parkinga tokom 2014. godine

Na svakom parkingu se nalazi oko 300 vozila marke “Gili” koja je u vlasništvu Volvoa, a cena jednočasovnog korišćenja automobila koji može da dostigne brzinu od 120km/h i ima autonomiju od 50 km je samo 2.5 evra.

“Kandi EV je lep, fleksibilan, lak za upravljanje, ekološki i predstavlja pravi izbor za sistem zajedničkog gradskog vozila”, rekao je Hong Li, direktor turističke komisije Hangžoa.

Od kako je projekat pokrenut prošle godine otvorena su dva parkinga sa automobilima, a ove godine je planirano otvaranje još deset i širenje mreže u velike gradove poput Pekinga i Šangaja.

Veruje se da će ovaj sistem javnog prevoza u roku od pet godina zaživeti na državnom nivou i tako pomoći u borbi protiv smoga čiji je nivo posebno visok tokom zimskih meseci.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)