Datum:

21.12.2010. 10:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

1 komentara 6612 pregleda

Kineski Sajam automobila počeo je u ponedeljak u gradu Gunagdžou na jugu zemlje, a ta izložba će označiti kraj godine sa rekordnom prodajom na najvećem tržištu vozila na svetu, prenosi Tanjug.

Sajam, poznat kao “Auto Guandžou”, druga velika smotra novih automobila u Kini, za razliku od mnogo spektakularnijih smotri u Pekingu i Šangaju, koje više odražavaju kinesko prisutvo u svetu autoindustrije, je uvek i isključivo okrenut lokalnim kupcima.

Proizvođači vozila očekuju da privuku desetine hiljada budućih kupaca na osmi Međunarodni sajam automobila u Guangdžou, u jednoj od najperspektivnijih kineskih provincija Gunadong.

Kina je, inače, 2009. godine pretekla SAD na mestu najvećeg tržišta automobila na svetu, sa prodajom koja je lane skočila 45 procenata, na oko 13,6 miliona vozila. Tako eksplozivna stopa, najverovatnije, se naće nastaviti i u 2011. godini zbog ukidanja poreskih olakšica i isteka vladinih subvencija za nabavku novih kola, premda stručnjaci tvrde da će prodaja i dalje biti u porastu, između osam do 10 procenata za putničke automobile.

Za mnoge autokompanije Kina je njihova najveća nada u borbi sa slabom prodajom u SAD i na drugim razvijenim i prezasićenim tržištima

Guangdžou je glavna baza japanskih auto-kuća, među kojima su “Tojota” i “Honda”, koje imaju zajednička preduzeća sa automobilskom grupacijom “Gunagdžou auto indastri”.

“Tojota” će tri modela prvi put pokazati na ovogodišnjem sajmu, od ukuno 45 verzija koje će stići u Guangdžou. “Nisan” je obećao da će na sajmu lansirati jedan od 18 pokazanih modela, uključujući i šest kola luksuznog brenda “Infiniti.”

Od lokalnih kompanija prisutna će, između ostalih, biti holding grupa “Džili”, malo poznata van granica Kine, dok nije kupila švedski “Volvo” od američkog “Forda” početkom ove godine za 1,5 milijardi dolara. “Džili” će pokazati najmanje 13 modela.

Jedna od najglavnijih tema biće takozvani “zeleni” automobili. Američki “Dženeral motors” (GM) imaće 23 vozila na Sajmu, među kojima i električnu verziju “ševrolet sejla”, koji je razvijen u Kini specijalno za lokalno tržište. GM će, takođe, pokazati i hibridni “volt” sa utičnicom.

“Ford”, koji ima dva zajednička preduzeća sa kineskim partnerima, takođe dolazi sa “zelenim” kolima “mondeo”, opremljenim energetski efikasnim motorom sa turbopunjačem, skupa sa sportsko terenskim vozilom “edž”.

“Folksvagen” će pokazati kompletno električni sedan “bora”, a “Volvo” donosi 15 vozila, među kojima C30 sa baterijama koje je prvi put predstavio ranije ove godine.

1 komentar

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)