Datum:

23.08.2012. 10:38

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 5386 pregleda

SRPSKI vozač je za “hiljadarku” prošle godine na današnji dan mogao na benzinskim pumpama da sipa oko osam litara benzina BMB 95, i da pređe ravno 100 kilometara. Sada bi za crvenu novčanicu mogao da naspe svega oko 6,2 litra bezolovnog benzina i da prevali oko 78,5 kilometara.

Ista muka bi našeg vozača snašla i da u rezervoar toči benzin evro-kvaliteta (“evropremijum BMB 95”) jer je ovo gorivo u avgustu prošle godine koštalo 131, a danas i 170 dinara za litar. Ništa bolje ne prolaze ni vozači koji voze na dizel. Jer, evrodizel je prošle godine u ovo doba koštao, u proseku, oko 126 dinara za litar a danas oko 151 dinar!

Najmanje su na udaru bili vozači koji su za pokretanje svojih ljubimaca koristili tečni naftni gas. Prošle godine je TNG koštao 59,5 dinara na današnji dan, a sada oko 74,5 dinara u proseku. Ipak, i oni će vrlo brzo, kako se najavljuje, plaćati ovo gorivo i do 100 dinara za litar!

– TNG ima dovoljno ali je svuda u regionu poskupeo u nabavci, a kako se sve plaća u evrima, jasno je da prodavci nemaju mnogo prostora za manevar i zato cene idu nagore – objašnjava Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije.

Da vozače u Srbiji čeka veoma vruća jesen na pumpama, jasno je i posle najava koje stižu da će i Vlada najverovatnije podići cene akciza na naftne derivate.

– Mi smo protiv podizanja cena akciza – kaže sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović. – To bi smanjilo ionako smanjenu prodaju na pumpama, preusmerilo bi tranzit kroz Srbiju što bi izazvalo dalekosežne posledice, a pokrenuo bi se i ceo “spiralni” niz poskupljenja!

Vozače posebno iritira i to što se cene naftnih derivata značajno razlikuju od pumpe do pumpe. Tamo gde su benziske stanice blizu jedna drugoj, cene su niže, a tamo gde su “usamljene”, naftaši nazidaju cene, baš kao i na najprometnijim objektima. Tako i na pumpama iste kompanije, udaljenim samo nekoliko kilometara, imamo često i drastične razlike u ceni.

Mnogo razloga

Vozači od Nove godine, kada su počela poskupljenja naftnih derivata, stalno slušaju raznorazne uzroke za rast cena. Razlozi su mnogobrojni – od “situacije u Libiji”, preko visokog vodostaja, zaleđenog Dunava, “krize oko Irana”, skoka cena sirove nafte na svetskim tržištima, jačanja dolara prema evru, jačanja evra prema dinaru, do slabljenje dinara prema dolaru. Samo jednom je usledilo sniženje cena naftnih derivata u Srbiji ove godine. Uoči izbora snižene su akcize za 1,5 dinara po litru goriva. Nedavno je nova vlada ispravila ovu “grešku” i vratila cene akciza na “zakonski propisan nivo”.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)