Datum:

09.09.2012. 23:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 4564 pregleda

Korporacija KIA Motors saopštila je da je uložila značajna sredstva u istraživanja i razvoj, što se odražava na poboljšanje proizvodnih procesa i povećanje broja inovacija na području automobilskih tehnologija, a sve sa ciljem smanjenja negativnog ekološkog uticaja.

Prema podacima najnovijeg korporativnog izveštaja o trajnom razvoju KIA je 2011. godine u istraživanja i razvoj, te u proizvodne kapacitete investirala 1,62 milijarde evra, što je iznosilo 6% ukupnih prodajnih prihoda ovog automobilskog proizvođača. KIA je zahvaljujući tome u 2011. bila čak 44% ekološki efikasnija nego u 2004. godini kada su prvi put počeli meriti svoj ekološki uticaj. 

U kompaniji KIA Motors kažu da se, između ostalog i zahvaljujući svojim odličnim prodajnim rezultatima, neće zaustaviti na tome. Tako će 2012. godine uložiti čak 1,81 milijardu evra (12-odstotno povećanje u odnosu na prošlu godinu), što će još više unaprediti proizvodne procese i doprineti razvoju efikasnijih vozila sa vrlo niskim emisijama CO2. 

Ukupno se na nivou cele poslovne grupacije istraživanjima i razvojem bavi više od 9.800 zaposlenih (30% svih koji su zaposleni od 2010. radi u istraživačkim i razvojnim centrima).

Kijine ekološki prihvatljive proizvodne inicijative (Green Design System, koji povećava upotrebu prerađenih materijala i Chemical Management System, koji smanjuje upotrebu opasnih hemikalija i materija) uticale su na sniženje emisija CO2 za 16 kg na svako prizvedeno vozilo u 2011. godini (u odnosu na 2010). 

I zagađenje atmosfere je u 2011. godini takođe smanjeno i to za 9% po vozilu. Upotreba prerađenog čelika se, zahvaljujući efikasnijim rešenjima obrade otpadaka, u 2011. povećala za 33% (u odnosu na 2010). 

Ovaj napredak je između ostalog Kiji omogućio da u svojim dvema korejskim fabrikama (Sohari i Hwaseong) praktično ne stvara otpatke koji se ne bi reciklirali, a što je uticalo na 28-procentno smanjenje Kijine globalne količine otpadnih materijala u odnosu na 2003, od kada se u Kiji bave ovom problematikom.

KIA je razvila filozofiju ekološki prihvatljivih EcoDynamics vozila, pa je tako npr. novi KIA Rio 1.1 CRDi (predstavljen 2011. godine) čak 41% štedljiviiji u odnosu na prethodni 1.5 CRDi iz 2005. godine. I mali KIA Picanto ima 5,4% niže CO2 emisije u odnosu na prethodni model. 

To je, pored ostalog, rezultat novih tehnologija u motorima, poput CVVL (Continually Variable Valve Lift), koji upravlja izduvnim ventilima i količinom vazduha koji ulazi u komoru za sagorevanje i povećava efikasnost motora, te sistema ISG (Stop&Go), koji automatski gasi i pali motor kod mirovanja i ponovnog polaska vozila. 

KIA je takođe razvila (trenutno samo za limuzinu K9 i domaće korejsko tržište) svoj prvi 8-stepeni automatski menjač, koji za 18% smanjuje potrošnju goriva. 

Osim toga, KIA je saopštila i da je u 2011. godini kroz 158 programa poklonila u humanitarne svrhe 13,7 miliona evra koji su značili pomoć za 27.459 osoba. 

Kijina evropska centrala podržava program “Sađenje za bolji život ” (Planting for a Better Life) kroz koji su u afričkoj državi Mali od 2007. zasadili 3,5 miliona sadnica. Kia je obećala da će u naredne tri godine zasaditi dodatnih 6 miliona grmova vrste jatrofa, što će tamošnjoj zajednici povećati prihode od poljoprivrede i pomoći da obezbedi bolju budućnost. 

Strategija “KIA Vision 2016” postavljena je ove godine. Jačanjem Kijinog identiteta i inplementacijom vrednosti inovacija trebalo bi da ispuni srednje i dugoročne poslovne ciljeve korporacije. Tri glavna cilja vizije su: pružiti odličnu vrednost kupcu za uložen novac, jačati globalno poslovanje širenjem na nova tržišta i postati vodeći automobilski proizvođač na području inovacija. 

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)