Datum:

26.09.2019. 21:31

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Južnokorejski automobilski gigant “Kija” je razvila novi robotski prsluk “VEX” (Vest Exoskeleton) namenjen radnicima u proizvodnji, koji puno sati provode sa rukama iznad glave.

“VEX” poboljšava fizičku snagu radnika u proizvodnji oponašanjem pokreta ljudskih zglobova čime ljudima omogućava bolju potporu i mobilnost. Prsluk, bez ikakve baterije, kao prvi na svetu koristi policentrične osovine – sa potporom mišićima u više tačaka – sa ciljem smanjenja umora i unapređenja efikasnosti. Namenjen je prvenstveno smanjenju opterećenja vrata i leđa radnika kada mora držati ruke iznad glave.

Novi robotski prsluk “veks” je do 42 odsto lakši od konkurentskih proizvoda sa težinom, koja je od 22 do 42 odsto manja od konkurentskih proizvoda se ovaj prsluk nosi kao ranac. Korisnik provuče ruke kroz trake na ramenima prsluka i nakon toga zategne kopče na prsima i oko pojasa. Leđni deo može se prilagoditi u dužinu do 18 cm, dok se stepen snage može prilagođavati na čak šest različitih jačina – do 6,6 “kgf” (kilogram-force, kilogramska sila).

– “VEX” radnicima pruža veću potporu kod opterećenja, mobilnost i prilagodljivost kod rada iznad glave – rekao je DongJin Hjun, vođa robotike u grupaciji, inače petooj najvećoj automobilskoj grupaciji na svetu.

Radnici će itekako ceniti lagodno nošenje “VEX” i rad sa njim. On je namenjen radnicima u proizvodnji, čiji rad se pre svega obavlja iznad glave, npr. tokom rada na donjem delu vozila – kod nameštanja kočionih i izduvnih cevi. Razvoj robotskog pomoćnika je rezultat 10-mesečnog pilot programa u dve američke fabrike grupacije. Test je bio vrlo uspešan, jer je radnicima olakšao rad i povećao produktivnost zbog čega su obe fabrike uključile sistem “VEX” u svojim proizvodnim pogonima. Grupacija trenutno postepeno uvodi “VEX” u fabrikama širom sveta i očekuje komercijalnu upotrebu u drugim granama industrije do kraja ove godine.

Komercijalna upotreba robotskog pomagala za rad u čučećem položaju grupacija “Hjundai-Kija” je, kao deo svojih planova razvoja različitih robotskih tehnologija, već pustila u komercijalnu upotrebu lako robotsko pomagalo “CEX” (Chairless Exoskeleton), koje rasterećuje kolena, leđa i mišiće radnika kako bi bez mnogo fizičkog naprezanja mogli raditi u čučećem položaju.

Sa težinom od samo 1,6 kg je “CEX” vrlo lagan i može izdržati težinu do 150 kg.

Robotski pomoćnik “CEX” se sa prilagođavanjem traka u predelu pojasa, bedara i kolena jednostavno namešta i prilagođava dimenzijama i težini korisnika. Na raspolaganju su tri nivoa podešavanja (85 / 70 / 55 stepeni). Smanjenjem opterećavanja leđa i mišića donjih udova za 40 odsto CEX smanjuje se umor i poboljšava efikasnost.

Razvojem robotskih pomagala “VEX” i “CEX” grupacija pokazuje odlučnu predanost zdravlju i dobrom raspoloženju radnika u proizvodnji i upotrebi napredne robotike.

Grupacija takođe namerava da predstavi različite robotske tehnologije, npr. hotelskog robotskog pomoćnika (Hotel Service Robot), prodajno-servisnog pomoćnika (Sales Service Robot), punioca električnih vozila (Electric Vehicle Charging Manipulator) i ostala rešenja sa područja ličnih robotskih pomoćnika koji se tiču mobilnosti.

Budućnost robotike

Po podacima međunarodnog udruženja robotike (International Federation of Robotics) grana nosive robotike beleži rast od 14 odsto, koji se sve više povećava. 2021. godine će širom sveta biti prodato oko 630.000 komercijalnih robota, sa najvećom potražnjom u automobilskoj industriji.

U 2017. godine je u automobilskoj delatnosti bilo u upotrebi 126.000 robota, što je predstavljalo 33 odsto svih komercijalnih robota.

U izveštaju istraživačke grupe “BIS Research” je najavljeno da će globalno robotsko tržište rasti po 47,4 odsto.

Foto: Vex press, Izvor: Novosti 

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)