Datum:

30.03.2016. 22:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Posle pravog dar-mara koji je napravila na tržištu SAD, gde je iza sebe ostavila sve konkurente u segmentu “limuzina”, nova “kija optima” je u novom ruhu, skrojenom po meri evropskih kupaca, stigla i na naš kontinent.

Skoro istovremeno kada i na najvećim evropskim tržištima, “kija optima” je zaplovila i drumovima Srbije.

Moderniji eksterijer, poboljšan dizajn enterijera s više prostora za svakog putnika, raznolike nove tehnologije i savremeni motori su aduti s kojima “optima” kreće u žestoku tržišnu utakmicu u ovom, prestižnom segmentu.

Stvorena pod budnim okom Pitera Šrejera, predsednika i glavnog dizajnera u korporaciji “Kija motors”, potpuno nova “optima” savremenim izgledom, oštrim linijama i naborima i s još izduženijom limuzinskom siluetom, privlači još više pogleda.

Kontrolna tabla je podeljena na ekranski i kontrolni deo, što vozačima osigurava krajnju fokusiranost na put, a istovremeno i pristup svim potrebnim informacijama. Centralna konzola okrenuta je 8,5 stepeni prema vozaču, a gornji deo čini novi osmoinčni ekran osetljiv na dodir s multimedijalnim sistemom i donji kontrolni deo koji sada ima manje tastera.

Preoblikovanjem prednjih i zadnjih sedišta, dizajnerski tim zadužen za unutrašnjost je takođe posebnu pažnju posvetio udobnosti sedišta.

Putnici na zadnjim sedištima sada takođe imaju grejana sedišta, a suncobrani na podizanje su ugrađeni u obloge zadnjih vrata.

kija-optima-6

“Optima” dolazi sa bogatom standardnom opremom – vazdušni jastuk za vozača, za kolena vozača, za suvozača, dva prednja bočna jastuka i dve vazdušne zavese.

Aktivne tehnologije koje pomažu u vožnji i povećavaju bezbednost su SCC – radarski tempomat koji automatski podešava brzinu kako bi se održala sigurna udaljenost od vozila ispred, sistem autonomnog kočenja u nuždi (AEB) koji koristi kameru i senzore ugrađene u vozilo kako bi detektovao potencijalni sudar s pešacima ili drugim vozilom i tako izbegao ili umanjio nesreću.

Sistem zadržavanja vozila unutar vozne trake (LKAS) detektuje poziciju u odnosu na linije vozne trake i automatski koriguje upravljač kada oseti da vozilo počne da prelazi preko linija bez prethodne indikacije.

HBA sistem automatski prilagođava duga i kratka svetla trenutnim uslovima na putu.

Sistem upozorenja ograničenja brzine (SLIF) na instrument-ploči prikazuje ograničenje brzine i ostala saobraćajna upozorenja koje zabeleži kamera smeštena u vetrobranskom staklu.

Sistem detekcije mrtvog ugla (BSD) detektuje vozila u paralelnoj traci i upozorava na njihovo približavanje.

kija-optima-5

Sistem upozoravanja kod uključivanja u saobraćaj (RCTA) upozorava na saobraćaj koji se odvija iza vas prilikom vašeg uključivanja pri vožnji unazad.

AEB sistem nove “optime” je jedinstven u svom segmentu u Evropi jer osim radara kratkog dometa, nudi i radar dugog dometa koji prepoznaje automobile i pešake koji su udaljeniji i tako sprečavaju sudar i pri višim brzinama. City radar kratkog dometa pomaže vozačima da izbegnu frontalne sudare pri brzinama do 50 km/č, a “urban” radar dužeg dometa do 80 km/č.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)