Datum:

12.08.2011. 22:52

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 7913 pregleda

Kia Motors je najveći pobednik prvog takmičenja ABC (Automotive Brand Contest) za najbolji automobilski dizajn. To je novo međunarodno  dizajnersko takmičenje, koje organizuje nemački Savet dizajnera (Rat für Formgebung), koji je između ostalog odgovoran i za nemačke dizajnerske nagrade.

Žiri prvog takmičenja u automobilskom dizajnu Kiji je dao najbolje ocene u dve kategorije. U kategoriji dizajn robne marke, gde se ocenjuje dizajn marke kao celine, Kia je ocenjena kao “najbolja od najboljih”. U kategoriji spoljašnjeg izgleda, gde je eksterijer vozila u prvom planu, pobedila su čak 3 Kijina modela: sportski terenac Sportage, dolazeći Rio (u Evropi u prodaji u septembru) i nova limuzina Optima. Optima i Sportage su inače već osvojili nekoliko nagrada za dizajn, između ostalog i prestižne red dot award (Kia Optima je bila čak “najbolja od najboljih”) i iF product design award za industrijski dizajn. 

Četvrta generacija Rija, koji je u martu u Ženevi doživeo svetsku premijeru, nije nastavak prethodnika nego sasvim nova, moćna persona. Jasnim odmicanje od starog se Kia (ne samo) sa novim Riom probila među vodeće na području dizajna i kvaliteta vozila. Atraktivan oblik i izvanredne motorne performanse Rija (varijanta sa 1,1-litarskim CRDi motorom može se pohvaliti prosečnom emisijom CO2 85 g/km i prosečnom potrošnjom 3,2 l/100 km!) evropskim kupcima predstavljaju se na jesen u čak tri varijante karoserije (3-, 4- i 5-vratni).

O novoj Optimi je bilo na tržištima gde se prodaje (nažalost Evropa još nije među njima), napisano mnogo dobrog. Limuzina D klase je plod saradnje Kijinih dizajnerskih centara u Frankfurtu i kalifornijskom Irvine-u i odmah nakon predstavljanja u domaćoj Južnoj Koreji zasela je na 1. mesto među najprodavanijim modelima svoje klase i tako postala prva Kia, kojoj je to pošlo za rukom.

Sportski terenac Sportage je prošlu jesen u sasvim novom ruhu zasjao na brojnim tržištima i postavio smernice budućih SUV-ova. Pored izvanrednih terenskih performansi (njegov novi AWD pogon Dynamax je najnovije dostignuće čuvene fabrike iz Graza – Magna Powertrain) može se pohvaliti štedljivim i okolini prihvatljivim motorima (varijanta sa 1,7-litarskim CRDi motorom i start/stop sistemom u proseku u okolinu izduva samo 135 grama CO2 na pređeni kilometar uz potrošnju od samo 5,3 litra goriva na 100 kilometara).

Nemački Savet dizajnera (Rat für Formgebung), organizator novog takmičenja u automobilskom dizajnu, osnovan je 1953. godine na inicijativu nemačkog saveznog parlamanta i danas spada među vodeće svetske ustanove na području komunikacije i prenosa znanja u dizajnu. Među mecenima ovog nezavisnog udruženja je čak 170 kompanija iz Nemačke i inostranstva. Među aktivnosti udruženja spadaju nagrade Designpreis Deutschland (nemačka najpriznatija zvanična nagrada za dizajn), izložbe, konferencije, seminari i radionice. Takmičenje u automobilskom dizajnu je takmičenje otvorenog tipa i namenjeno je svim kompanijama u automobilskoj industriji i njihovim partnerima sa područja dizajna i komunikacija brenda.

Pobednici takmičenja biće svečano proglašeni 13. septembra na novinarskom danu Salona automobila u Frankfurtu.

Izvor: KIA Motors PR

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)