Datum:

04.07.2017. 10:38

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Švedski proizvođač automobila Volvo saopštio je da njegov “Sistem za detektovanje velikih životinja” u vozilima bez vozača može da primeti i izbegne na putu jelena, losa i irvasa, ali da prvi probni testovi pokazuju da ima problem s kengurima.

Automatski automobil kompanije Volvo za sada nije u mogućnosti da primeti kengura pošto njegov jedinstven način kretanja, odnosno skakanje, zbunjuje postojeći softverski sistem, navodi britanski Gardijan.

Direktor kompanije Volvo u Australiji Kevin Mek Kan rekao je da se do tog otkrića došlo u okviru razvoja tehnologije bez vozača i da će problem biti rešen do 2020. godine, kada će se automatska kola te kompanije pojaviti u prodaji.

“Doveli smo naše inženjere u Australiju da počnu sa prikupljanjem podataka o mogućem kretanju i ponašanju životinja kako bi kompjuteri to bolje razumeli. Autonomna kola, bez vozača, još ne postoje. To je tehnologija u razvoju, mi razvijamo automobil koji će moći da prepozna i kengure”, rekao je Mek Kan.

Tehnički direktor kompanije Volvo u Australiji Dejvid Piket rekao je ranije ovog meseca za ABC da su se ti problemi pojavili pošto sistemi za detektovanje objekata koriste zemljino tlo kao referentnu tačku, pa zbog kengurovog skakutanja ne mogu da procene njegovu udaljenost od vozila.

“Kada je (kengur) u vazduhu, zapravo deluje kao da je dalje, a kada doskoči, deluje bliže”, rekao je Piket.

Sistem za detektovanje osmišljen je u Švedskoj, gde je testiran u oblastima sa losovima, a potom su probe u Australiji otkrile problem s kengurima.

Kenguri učestvuju u oko 90 odsto sudara vozila sa životinjama u Australiji, navodi Gardijan.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)