Datum:

13.06.2013. 16:37

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3127 pregleda

Srpski komitet za bezbednost saobraćaja (KBS) poziva državnu Agenciju za bezbednost saobraćaja, Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo unutrašnjih poslova da bez odlaganja obustave procedure prema vlasnicima vozila koji imaju od ranije ugrađen uređaj za pogon na tečni naftni gas.

U saopštenju KBS-a kaže se da postupanje nadležnih javnih organa prema vlasnicima vozila nije zasnovano na važećim propisima, te da ga je zbog toga potrebno obustaviti. Kako navodi ovaj komitet, odredba člana 252. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koja propisuje petogodišnji rok provere TNG uređaja ne može se primenjivati retroaktivno.

To znači da petogodišnji rok provere ističe 11. decembra 2014. godine, i pre tog datuma ne može se tražiti od vlasnika vozila da obave proveru, čime se inače uslovljava produžetak registracije vozila.

KBS posebno skreće pažnju da Zakon o bezbednosti saobraćaja ne predviđa obavezu periodičnog “ispitivanja” (atesta) vozila, već periodičnu “proveru”, te je samim tim nezakonito sprovoditi proceduru ispitivanja vozila na kojima je već izvršeno “ispitivanje” uređaja za pogon na TNG.

Podsećamo, odluka državnih organa da vlasnici automobila sa ugrađenim uređajima za tečni naftni gas (TNG) koji su atestirani pre 2009. godine moraju da prilikom registracije ponovo idu na ispitivanje ispravnosti, iako imaju atest sa rokom važenja do 10 godina, dovela je do gužvi i višemesečnih čekanja na ispitivanje, zbog čega mnogi vlasnici ovih vozila nisu u mogućnosti da registruju svoje automobile.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)