Datum:

29.01.2011. 10:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 9007 pregleda

Izmene Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju propisuju buduće kazne od 150.000 do 500.000 dinara za taksiste koji ne uključe taksimetar, ne daju fiskalni račun ili nemaju krovnu oznaku.

Pomoćnik ministra za infrasturkturu Srbije Milorad Ilić kazao je danas agenciji Beta da je Predlogom izmena Zakona o drumskom saobraćaju koji je Skupštini Srbije upućen na usvajanje po hitnom postupku, omogućena kazna oduzimanja vozila, bez obzira na vlasništvo.

On je rekao da se izmenama zakona firme kažnjavaju od 150.000 do 600.000 dinara, a za privredni prestup kazne su od 300.000 do milion dinara.

„Ministarsvo je zbog potreba prevoznika i zahteva taksi sindikata i udruženja taksista predložilo izmene i dopune zakona kako bi se regulisalo postojeće stanje u kome ima dosta problema”, kazao je Ilić.

On je dodao da je osnovni cilj tih izmena sprečavanje „sive ekonomije” u linijskom i vanlinijskom prevozu putnika, pre svega u taksi prevozu gde „sive ekonomije ima mnogo”.

„Povećane su kazne i saobraćajni inspektori sada mogu da ih izreknu na licu mesta”, kazao je Ilić.

Nova protestna vožnja taksista

Strukovno udruženje taksi-preduzetnika SITAB organizovaće u ponedeljak, 31. januara, protestnu vožnju, kojom će pokušati da skrene pažnju na potrebno uvođenje zakonitosti i reda u taksi prevoz, saopšteno je danas iz tog udruženja.

Tokom protesta, vozila će se kretati u žutoj traci, a trasa će biti od Novog Beograda, preko ulice Kralja Milana, Slavije, do Skupštine grada, gde će se parkirati u dve trake na Bulevaru kralja Aleksandra i čekati da ih primi gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Učesnici protestne vožnje traže od države usvajanje, izmenu i dopunu Zakona o drumskom saobraćaju, nastavak rada na izradi novog Zakona o taksi delatnosti, licence, gorivo bez akciza i ukidanje tablica sa posebnim oznakama.

Od gradske vlasti taksisti traže novu radnu grupu sa legitimnim predstavnicima taksi-preduzetnika, ukidanje popusta, određivanje broja potrebnih taksista i lista čekanja za nove taksiste, izradu dovoljnog broja taksi stanica, kao i svakodnevni rad na suzbijanju „divljaka”.

Članovi SITAB-a, sa istim zahtevima, protestovali su 13. decembra, kada gradonačelnik Beograda Dragan Đilas nije želeo sa njima da razgovara, poručivši im da se mora prestati sa blokiranjem grada, kako bi se postigli neki zahtevi.

Pored gradonačelnika, taksisti su svoje zahteve tada predali i Ministarstvu za infrastrukturu.

Izvor: Tanjug

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)