Datum:

09.03.2015. 16:17

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3265 pregleda

Beogradski “Parking servis” saopštio je da nikada nije ni naplaćivao kazne za nepropisno parkiranje, već dnevne parking karte, objašnjavajući da se “jednogodišnji rok zastarelosti ne primenjuje na potraživanja za usluge parkiranja”.

Kako navode u tom preduzeću, pružanje usluga parkiranja predstavlja komunalnu delatnost, a potraživanja za izvršene usluge parkiranja nisu usluge na koje se primenjuje jednogodišnji rok zastarelosti, jer se ne mogu podvesti pod usluge za koje je Zakon o obligacionim odnosima propisao taj rok.

“Parking servis” je to naveo u saopštenju objavljenom povodom odluke Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u jednom slučaju revizije i zahteva za tumačenje roka zastarelosti kod komunalnih potraživanja.

U toj odluci se navodi da kazne za nepropisano parkiranje zastarevaju u roku od godinu dana, ako je vlasnik vozila fizičko lice, a u roku od tri godine ako je u pitanju pravno lice.

Isti je slučaj i sa potraživanjima svih ostalih komunalih preduzeća.

Taj pravni stav VKS je zauzeo poovodom slučaja iz 2003. i 2004. godine, a povodom kazni “Parkig servisa” zbog nepropisnog parkiranja.

Međutim, kako navode iz “Parking servisa”, stav jednog sudije VKS je suprotan desetogodišnjoj sudskoj praksi i svim dosadašnjim mišljenjima i stavovima sudova, iskazanim kroz brojne sudske odluke, od 2003. godine do danas.

“Stanovište veća VKS izneto u presudi odnosi se samo na jedan predmet i to na potraživanja po osnovu doplatnih karata i primenu propisa koji više nisu na snazi, a stav postupajućeg Veća u jednom predmetu ne predstavlja stav VKS, niti se može smatrati izvorom prava, koji bi trebalo da poštuju sudovi”, naveli su u “Parking servisu”.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)