Datum:

20.06.2012. 22:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4803 pregleda

Pre polaska u inostranstvo automobilom, potrebno je dobro proveriti kakvi propisi važe na putevima. U suprotnom, lako se može desiti da vozač iz Srbije bude kažnjen za nešto što se smatra „normalnim“ u domaćem saobraćaju. Najbolji primer za to je kazna od 270 evra u susednoj Hrvatskoj za one koji požuruju vozila ispred sebe tako što im „trube“ ili „ablenduju“.

Rokovi

Kazne za saobraćajne prekršaje uglavnom su znatno više nego u Srbiji, i teško da će policija bilo kome da „progleda kroz prste“. U nekim zemljama, poput Hrvatske, moguće je završiti i kod sudije za prekršaje. Kazne, posebno za vožnju u alkoholisanom stanju i prekoračenje brzine, prilično su visoke, a u zavisnosti od težine prekršaja i ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju kreću se od 20 pa do nekoliko stotina, čak i hiljada evra. Naplaćuje se i nevezivanje pojasa – 65 evra, a prolazak kroz crveno svetlo od 265 do 660 evra. U Hrvatskoj postoji mogućnost da se kazna odmah plati ili u roku od osam dana. Prema hrvatskom zakonu, deca mlađa od 12 godina ne smeju sedeti na prednjem sedištu, deca do pet godina moraju da sede u posebnom sedištu koje odgovara njihovoj visini na zadnjem sedištu vozila, dok deca od pet do 12 godina moraju da na zadnjem sedištu koriste pojas sa tri tačke vezivanja sa specijalnom podloškom, ako je ona neophodna zbog njihove visine.

Kao predostrožnost, naši susedi praktikuju i oduzimanje pasoša vozaču i samim tim nemogućnost izlaska iz zemlje dok se ne reguliše napisana kazna.

Brzina

U Grčkoj prekoračenje brzine do 20 km/čas košta 32,5 evra, dok je prekoračenje brzine više od 40 km/čas 155,50 evra. Za nevezivanje pojaseva Grci će vam uzeti 83 evra, a za prolazak kroz crveno svetlo 167 evra. Vožnja u alkoholisanom stanju u Grčkoj kažnjava se sa 78 evra, ukoliko vozač u krvi ima između 0,5 i 0,8 promila alkohola, 156 evra ako je procenat alokohola između 0,8 i 1,1 promila i čak 625 evra, ako je taj procenat preko 1,1 promila. U Grčkoj je zabranjeno je da deca starija od tri godine i niža od 1,5 metara voze na prednjem sedištu vozila, dok se za onu do tri godine moraju koristiti dečja sedišta primerena njihovoj težini.

Telefoniranje u vožnji koštaće vas u Crnoj Gori 20 evra, baš kao i nedozvoljeno parkiranje. Spremite 30 evra za prekoračenje brzine do 30 km/č u naseljenom mestu. U Austriji saobraćajci mogu na licu mesta da naplate kaznu, ali samo ako ona ne prelazi 36 evra. Pojedine kazne nisu fiksne, već zavise od procene policije.

Rigorozno

Slovenci nisu mnogo „blaži“ kada je saobraćaj u pitanju, pa se prekoračenje brzine može kazniti i sa 1.000 evra, a prolazak na crveno sa 250 evra. Slično će proći oni koji ne poštuju semafor u Budimpešti – platiće oko 300 evra. Od ovih penala se teško može pobeći, jer ako kazna nije plaćena granična policija vozaču neće dozvoliti da izađe iz zemlje.

Najoštrije novčane kazne u zemljama Evrope uglavnom su za vožnju u alkoholisanom stanju. U Austriji se taj prekršaj sankcioniše sa 5.900 evra, a u Italiji čak 6.527 evra. Za ozbiljnije prekršaje u Nemačkoj, predviđena je i mera oduzimanja vozila.

Svetla

Vožnja sa svetlima u toku dana obavezna je u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji, dok se u Češkoj i Francuskoj preporučuje, a u Italiji i Mađarskoj se svetla pale kada se vozi van naseljenog mesta. U Hrvatskoj se svetla ne pale leti, a obavezna su zimi.

Oprema
Bitno je znati i šta je od dodatne opreme potrebno u vozilu. U suštini, sve što vam treba u Srbiji neophodno je i bilo gde u inostranstvu. U Grčkoj će vam sigurno tražiti da imate protivpožarni aparat. Taj aparat će vam tražiti i u Bugarskoj i Rumuniji, a u Makedoniji i BiH samo ako ima ugrađen TNG.
Izvor: Novosti
0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)