Datum:

23.07.2012. 10:50

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 4533 pregleda

Odluka o poštovanju saobraćajnih propisa jedan je od preduslova za polazak na odmor sopstvenim automobilom. Ukoliko ih uhvati policijska patrola da u toku vožnje razgovaraju mobilnim telefonom, u Grčkoj će vozači platiti 100 evra što u nekim kombinacijama može biti i polovina od jednog aranžmana za letovanje.

Maksimalna dozvoljena brzina na autoputu u Grčkoj je 120 na sat, na novijim autoputevima 130, na magistralnim je potrebno smanjiti do 90 a u naselju do 50 kliometara na sat.

Ko ovo pravilo ne poštuje, rizikuje drastično veće novčane kazne od onih u Srbiji. U zavisnosti od toga koliko je prekoračenje, kazna može dostići čak i 750 evra. Za svaki slučaj preporučuje se vezivanje svih pojaseva u vozilu, jer grčke policijske patrole proveravaju i to. Obavezno pustiti pešaka na pešačkom prelazu, zlatno je pravilo u naseljenim mestima, jer u suprotnom trošak letovanja povećava se gotovo dvostruko – kazna 200 evra. U Grčkoj se ne preporučuje ni ispijanje alkohola. Kazne su visoke, a za teže slučajeve uz 625 evra sledi i oduzimanje dozvole. Za volan može samo onaj ko je popio najviše jedno malo pivo jer je dozvoljena količina alkohola u krvi 0,2 promila. Slaba je uteha ali treba znati: ako kaznu plati u roku od sedam dana, vozač ima popust od 50 odsto.

Ograničenje brzine na autoputu u Bugarskoj isto je kao u Grčkoj, dok na magistralnim putevima, koji nisu idealni na svim deonicama, mora voziti do 80 na sat. Kazne u Bugarskoj su najpribližnije novčanim sankcijama kod nas.

Ako zaborave da vežu pojas a uhvati ih policijska patrola, vozači će platiti 50 leva ili oko 25 evra. Najpaprenije su sankcije u Hrvatskoj. Oni koji su pogrešno skrenuli i vozili u suprotnom smeru na autoputu iz džepa će morati da izvade od 676 do 2.029 evra, a u igri je i zatvor do 60 dana.

Nepoštovanje prednosti prolaska plaća se 400 evra kao i nepropisno preticanje. Na autoputevima je zabranjeno preticanje desnom trakom za zaustavljanje u nuždi, a kažnjivo je i nedržanje odstojanja, ili požurivanje vozila ispred sebe davanjem svetlosnih ili zvučnih signala.

Za svaki od tih prekršaja policija može da napiše kaznu i do 270 evra. Zbog boljih puteva, u Hrvatskoj je dozvoljena brža vožnja, autoputem 130 a regionalnim putevima 100 na sat.

Poriv za telefoniranjem tokom vožnje vozači će najmanje platiti u Crnoj Gori gde je kazna za taj prekršaj tura pića u većem društvu – 20 evra. U Bugarskoj za taj vozački greh platiće se 30 evra, baš kao i nevezivanje pojaseva, a u Grčkoj naplaćuju 150 (mobilni), odnosno 350 evra (pojas). U Crnoj Gori će vas obavezno odvesti na trežnjenje, a najmanje šestočasovni smeštaj platićete 150 evra.

Ovome treba dodati i da je u zemlji južnog suseda nedavno izglasana i izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja kojom su kazne pooštrene pa se sada kreću u rasponu od 20 do čak 2.000 evra. Za vožnju u alkoholisanom stanju prema predlogu novog zakona predviđena je novčana kazna od 300 do 2.000 evra, kao i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Plaćanje kazne u banci ili pošti

Skoro ni u jednoj zemlji nema više naplaćivanja kazne na licu mesta. Saobraćajac jednostavno napiše uplatnicu i dok se ne plati u prvoj banci ili pošti, nema načina da se produži ka destinaciji.

Autor: Goran Svilar, Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)